ГоловнаПолітика

СБУ: російський спецслужбіст готував теракти в Донецьку і Луганську

В особистих речах затриманого знайшли елементи вибухового пристрою

СБУ: російський спецслужбіст готував теракти в Донецьку і Луганську
Валентин Наливайченко
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України розслідує причетність затриманого співробітника російських спецслужб до підготовки вибухів у громадських місцях у Донецьку та Луганську.

Про це на брифінгу сказав голова СБУ Валентин Наливайченко.

Він зазначив, що затриманий 37-річний росіянин координував кілька груп диверсантів, яких завербував у Донецьку і Луганську.

"У його особистих речах були виявлені компоненти для виготовлення вибухового пристрою", - повідомив він.

Зараз СБУ перевіряє інформацію про підготовку терактів, а також встановлює, до яких саме російських спецслужб належить затриманий. Проти нього відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та вибуховими речовинами).

Зазначається, що росіянин прибув до Донецька 8 березня, постійно змінював місце проживання і сфери діяльності. Крім того, встановлено, що він є уродженцем Криму, служив у гарячих точках і мав намір залучити військовослужбовців до своєї диверсійної діяльності.

Також СБУ перехопила телефонні переговори затриманого зі своїм куратором у Росії. З цих переговорів випливає, що затриманий встиг завербувати дві групи диверсантів по 10 осіб, і найближчим часом мав намір виїхати до Сімферополя.

СБУ також перевіряє причетність затриманого до організації антиукраїнських мітингів у східних і південних регіонах України.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що МВС і СБУ затримали в Донецьку співробітника Головного розвідувального управління Збройних сил Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram