ГоловнаПолітика

Росія звозить військову техніку і створює пункти для біженців на східному кордоні з Україною

В українському МЗС припускають, що РФ планує наступне вторгнення

Росія звозить військову техніку і створює пункти для біженців на східному кордоні з Україною
Фото: EPA/UPG

На території Росії, яка межує з Харківською, Луганською і Донецькою областями, помітили скупчення військової техніки. Крім того, губернатор Ростовської області розгортає пункти для приймання біженців, що може свідчити про планування наступного військового вторгнення.

Про це на брифінгу повідомив прес-секретар МЗС України Євген Перебийніс, пише ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, в Україні триває військове розгортання Чорноморського флоту РФ і масове використання військово-транспортних літаків. Порушуючи порядок руху літаків, о третій годині ранку 3 березня з військового аеродрому "Гвардійське" вилетіли три військово-транспортні літаки Іл-76 у напрямку Таганрога. Чорноморський флот РФ посилює охорону блокпостів на двох перешийках. Значно зросла кількість персоналу і бронетехніки. На російській ділянці кордону збираються збройні сили Російської Федерації. Зокрема, перед переправою Кубань-Крим зауважено до 15 танків, 10 БТРів, готують три понтони для їх переміщення на півострів.

За інформацією Держприкордонслужби, яку повідомило МЗС, протягом доби великі групи, до ста осіб, спеціально екіпірованих військовослужбовців Росії, оснащених сучасною зброєю, в тому числі гранатами і снайперськими гвинтівками, здійснювали системні напади з метою захоплення органів управління всіх рівнів - від регіонального управління до підрозділів охорони кордону.

"Представники цих спецпідрозділів в ультимативній формі дають українським прикордонникам час на роздуми, від трьох до дванадцяти годин, максимальний термін - до 18:00 сьогодні. Незважаючи на системні напади, органи та підрозділи Держприкордонслужби продовжують охороняти державний кордон України, здійснюють прикордонний контроль і відстежують ситуацію на воді, контролюють рух суден. Незважаючи на умисне знищення засобів зв'язку, система управління продовжує ефективно функціонувати. Збір інформації та контроль ситуації здійснюється безперервно", - сказав Перебийніс.

У МЗС з посиланням на Держприкордонслужбу повідомляють, що станом на 3 березня спостерігають скупчення військової техніки на території Російської Федерації на ділянках кордону в межах Харківської, Луганської та Донецької областей. За інформацією, наданою Генеральним консульством України в Ростові-на-Дону, губернатор Ростовської області віддав розпорядження про розгортання в Куйбишевському районі пунктів для приймання біженців з України. "Дії державної влади Російської Федерації можуть свідчити про підготовку російської сторони до можливого вторгнення на територію України через сухопутний кордон України", - зазначив Перебийніс.

Нагадаємо, сьогодні Україна посилила контроль на кордоні з Росією. Також перший віце-прем'єр Віталій Ярема заявив, що зараз влада обговорює перекриття кордону з Росією для недопущення розпалювання сепаратизму в прикордонних регіонах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram