ГоловнаПолітика

Мін'юст ініціює перевірку всіх суддів

Переатестацію мають провести за рік

Мін'юст ініціює перевірку всіх суддів
Павел Петренко

Судову систему необхідно очистити і відновити довіру до неї. Таку заяву новий міністр юстиції Павло Петренко зробив на засіданні Ради суддів України.

Петренко послався на ініціативу розробити спеціальний законопроект, який, однак "не може бути каральним і не має застосовуватися для переслідування представників суддівського корпусу, адже в судовій системі багато чесних і порядних суддів". Цей документ передбачатиме, зокрема, створення змішаної комісії, до якої увійдуть дійсні судді та судді у відставці, члени парламенту (фахівці у галузі права, 5 осіб), представники громадськості (2-3 особи), а також члени Вищої ради юстиції та вищої кваліфікаційної комісії суддів (орієнтовна квота - 10 осіб).

При цьому міністр юстиції уточнив, що ці відповідальні за формування суддівського корпусу органи представлять у спеціальній комісії тільки після того, як оновлять їх склад. Основним завданням цього спеціально створеного органу буде перевірка судових рішень, які ухвалили під час проведення масових акцій протесту; а також тих, які опротестували українські громадяни в Європейському суді з прав людини.

"Необхідно дати відповідь суспільству, чому такі судді досі працюють у судовій системі", - уточнив Петренко. Також перевірять рішення суддів, які порушували виборчі права громадян. Очікується, що перевірку проведуть протягом 6 місяців.

Також Петренко зазначив, що протягом 1 року пропонують провести переатестацію суддівського корпусу. Новий закон передбачатиме і те, що судді, які обіймають адміністративні посади в судах (йдеться про вищі спеціалізовані, апеляційні суди і перші інстанції), на які їх призначили після 1 липня 2010 року, мають піти з посади на час проведення перевірки.

Окрім цього, законодавці планують внести зміни в процедуру скликання З'їзду суддів і обрання делегатів. Пропонується, щоб кожен суд представляв один делегат - суддя, який не обіймає адміністративної посади в суді. Зміни внесуть і в механізм призначення суддів на адміністративні посади в судах. Пропонують,щоб колективи відповідних судів обирали керівників вищих і апеляційних судових інстанцій таємним голосуванням, а керівників судів першої інстанції - призначати радою суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram