ГоловнаПолітика

У ПР погрожують опозиції референдумом щодо статусу російської мови

Якщо опоненти ПР перешкоджатимуть розгляду законопроекту про мови, партія вдасться до референдуму.

У ПР погрожують опозиції референдумом щодо статусу російської мови
Фото: glavcom.ua

Нардеп від Партії регіонів Юрій Болдирєв вважає, що вирішити питання надання російській мові офіційного статусу можна на всеукраїнському референдумі.

Про це повідомляє прес-служба Партії регіонів.

"За даними опитувань серйозних соціологічних служб (зрозуміло, тих, які не працюють на гроші опозиції), в суспільстві підтримка надання російській мові офіційного статусу, аж до запровадження її другою державної мовою, досить велика. У різні роки ця підтримка була від 52 до 54%. Якщо взяти дані у регіональному розрізі, то в Донбасі, наприклад, ще 1994 року проводився референдум, на якому практично 85% людей підтримали цю ідею. Тому, щоб вирішити це питання, ми могли б звернутися до такого демократичного європейського механізму, як референдум", - переконаний Юрій Болдирєв.

Депутат підкреслив, що проведення референдуму можливе після ухвалення відповідної законодавчої бази.

"Ми могли б ухвалити закон про референдум. Але в даний час наша Конституція не передбачає безпосередньої імплементації результатів референдуму. Тому ми знаємо приклад, коли 2000 року було проведено всеукраїнський референдум з приводу зміни парламентської системи, створення двопалатного парламенту і скорочення чисельності депутатського корпусу, але результати волевиявлення не були втілені в життя", - нагадав парламентар.

"Так що референдум - це механізм наразі невідпрацьований. Але якщо наші опоненти будуть замість конструктивної роботи і далі продовжувати істерику, цілком можливо, що наші партія і фракція ухвалять рішення про те, щоб порадитися з народом і відпрацювати законодавчу базу для проведення референдуму щодо цього питання. І я нітрохи не сумніваюся, що на референдумі буде ухвалено позитивне рішення, адже соціологічні служби показують, що ідею надання офіційного статусу російській мові, підтримують понад 50% громадян України", - повідомив депутат-регіонал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram