ГоловнаПолітика

Мінфін пропонує закріпити виплати вкладникам СРСР на законодавчому рівні

Кабінет Міністрів України пропонує створити централізовану базу даних обліку вкладників Ощадбанку СРСР для видачі їм компенсації.

Мінфін пропонує закріпити виплати вкладникам СРСР на законодавчому рівні
Фото: aidcredit.ru

Відповідний законопроект № 10355 зареєстровано в парламенті у вівторок, 17 квітня. Документ пропонує внести відповідні поправки до чинного закону про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, текст якої розміщено на веб-сайті Верховної Ради, 2008 року на базі закону про державний бюджет почалося формування інформаційно-аналітичної системи "Реєстр вкладників заощаджень громадян" і проведення компенсаційних виплат у межах однієї тисячі гривень, але цей закон втратив чинність 31 грудня 2008 року.

"Виникла необхідність внести зміни в закон про держгарантії відновлення заощаджень громадян України, оскільки на сьогодні відсутній законодавчо врегульований механізм повернення знецінених заощаджень, яким передбачено проведення інвентаризації та функціонування інформаційно-аналітичної системи", - йдеться в записці.

Законопроект також передбачає формування можливості проведення компенсації не тільки в грошовій формі, а й в інших формах відповідно до чинного законодавства.

При цьому Міністерство фінансів, яке підготувало цей документ, зазначає: з метою досягнення компромісу з чинного закону не виключають норми щодо індексації заощаджень громадян, а також у зв'язку з необхідністю додаткових витрат державного бюджету не пропонують створювати "Реєстр страхувальників і застрахованих осіб".

У записці зазначено, що загальну суму зобов'язань держави щодо повернення знецінених заощаджень громадянам України зафіксовано в розмірі 131 960 000 000 грн. Однак реальної кількості вкладників, які мають право на отримання компенсації, і реальної суми зобов'язань на сьогодні не визначено, що суттєво ускладнює виконання державою цих зобов'язань.

Мінфін також повідомив, що в АІС "Реєстр вкладників заощаджень громадян" на 1 січня 2012 року внесено дані про знецінення заощаджень близько 11,8 млн громадян України, загальний обсяг коштів на компенсаційних рахунках яких становить 49,8 млрд грн, із них лише близько 6,4 млн осіб отримало компенсацію в межах тисячі гривень на загальну суму 5,8 млрд грн. Решта вкладників, що їх унесено до АІС "Реєстр вкладників заощаджень громадян", - 5400000 осіб, їм мають виплатити компенсацію з розрахунку одна тисяча гривень на загальну суму 5,2 млрд грн.

"Прогнозована кількість осіб, які можуть звернутися в "Ощадбанк" із метою отримання компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, внесених в установи Ощадного банку СРСР у період до 2 січня 1992 року, - 6 мільйонів (загальний обсяг коштів на їхніх компенсаційних рахунках - 50 млрд грн)", - йдеться в записці.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович 16 квітня підписав поправки до Держбюджету-2012, якими передбачено, з-поміж іншого, виділити 6 150 000 000 грн на компенсацію громадянам вкладів в установах Ощадбанку колишнього СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram