ГоловнаЕкономікаБізнес

Пенсійний фонд НБУ продав проблемну свиноферму

Недержавний пенсійний фонд Нацбанку позбувається непрофільних активів.

Пенсійний фонд НБУ продав проблемну свиноферму

Корпоративний недержавний пенсійний фонд Національного банку України (КНПФ НБУ) продав 98,5% акцій агрокомпанії ПАТ "Свіжачок" (Запорізька область), повідомляє StockWorld.

Агрокомпанія "Свіжачок" - це тваринницький комплекс, в якому поголів'я налічує 10 тис. свиней. Підприємство розведить і вирощує свиней породи Ландрас і Українська біла. Недержавний пенсійний фонд НБУ продав увесь свій пакет акцій (98,5%) в агрокомпанії фізичній особі. Суму угоди не вказують.

Відомо, що агрокомпанія дісталася пенсійному фонду НБУ від збанкрутілого Укрпромбанку як компенсація за депозит. Однак керівник дирекції з управління діяльності КНПФ НБУ Олег Курінний в інтерв'ю виданню StockWorld заявив, що "вся виробнича база підприємства застаріла, а саме підприємство - неформатне". Цінні папери цього підприємства були оцінені фондом у нуль.

"Свіжачок" брав участь у схемах виведення грошей з фонду і повісив на себе непосильний борг - випускалися облігації начебто з метою розширення і модернізації виробництва. Весь випуск дістався двом покупцям: на 9 млн цінних облігацій купив Фонд, на 50 млн - Ощадбанк. При цьому фонд підписав з Ощадбанком договір купівлі-продажу з умовою відтермінування, що, по суті, є договором поруки, в якому йшлося про те, що в разі несплати «Свіжачком» відсотків за облігації фонд зобов'язаний викупити в банку всі облігації і компенсувати втрати від невиплачених відсотків. Тільки 4 млн грн з отриманих від продажу облігацій коштів "Свіжачка" було розміщено на депозит, а на решту грошей куплено облігації - компаній "Тріумф", "Сонет", "Ековіте", "Центробой", які були пов'язані між собою. Тобто гроші, які мали піти на розвиток "Свіжачка", йшли "транзитом" через нього на інші компанії", - пояснив Курінний.

Нагадаємо, недержавний пенсійний фонд НБУ був створений 2006 року. Це найбільший недержавний пенсійний фонд в Україні, його активи перевищують 50% всього ринку. НБУ підозрює колишнього керівника свого пенсійного фонду в виведенні грошей застрахованих осіб на суму близько 600 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram