ГоловнаБлогиБлог Антона Барановського

Індекс страху

Наш валютний ринок можна описати двома психологічними правилами:

Правило №1. Гроші люблять тишу. В цей момент активні крупні покупці.

Правило №2. Волатильність (значне коливання курсу) сильно росте при падінні курсу національної валюти, тому друга назва волатильності – «індекс страху». В цей момент активне населення.

Фото: vopros.ua

Як ці два правила впливали на валютний ринок починаючи з 2011 року? Почну з того, що в період з січня 2011 року по січень 2014 року курс національної валюти до долара був стабільний – близько 8 грн. за 1 дол. з незначними коливаннями. Ця стабільність мала показовий характер, оскільки за цей же час золотовалютні резерви (ЗВР) НБУ впали з 34,6 млрд. дол. до 16,5 млрд. дол., або на 52%. Наразі пані Гонтарева зробила заяву, що «попередникі» проїли 22 млрд. дол., маючи на увазі, що на сьогодні у резервах НБУ залишилось 12,6 млрд. дол. Але 4 млрд. дол. було використано вже при ній та С. Кубіву. Але вернусь по падіння ЗВР в період 2011 – початку 2014 рр., яке склало 18 млрд. дол. і спробую пояснити даний факт згідно правила №1: гроші люблять тишу.

Станом на 2011 рік ми маємо вже сформовану та корумповану команду державних управлінців, продуктом діяльності яких є побудова різних схем «розпилу» державного бюджету. Оскільки значні «доходи» верхівки цих схем отримувались у гривні, став актуальним пошук відносно спокійної конвертації в валюту для подальшого виводу за кордон. В ці схеми було залучено десятки приватних банків, які скуповували валюту на міжбанківському ринку та приймали активну участь в інтервенціях НБУ. Вони і є основними гравцями на валютному ринку в цей період. Ця об’ємна робота проводилась тихо та методично, саме цим фактом я пояснюю необхідність штучно втримати курс долара – елементарно та цілеспрямовано вимивались золотовалютні резерви країни по прийнятному курсу. Але штучне стримування мало колись закінчитись.

Капітуляція команди «покращення» стало каталізатором приходу звичайних ринкових законів економіки. Треба розуміти, що процес падіння курсу національної валюти вже назрівав, оскільки ЗВР з початку 2014 року складають менше показника покриття обсягу імпорту за три місяці (рекомендований міжнародними структурами показник). Яка б команда не очолила уряд, процес вже було запущено, а також і перейдено межу, за якою починається стрімка девальвація національної валюти. І саме за цією межею в повній мірі реалізується правило №2: стрімкий ріст волатильності («індексу страху»): в паніці населення масово скуповує долар, створюючи ефект доміно. Також дане правило лежить в основі виникнення «чорного ринку»: завжди будуть бажаючі заробити на значних коливаннях валюти.

Зупинити паніку НБУ може тільки через інструменти жорсткого адміністративного впливу, а саме: обмеження розрахунків у валюті; заборона дострокового зняття депозитів (як в валюті, так і в гривні); встановлення різних обмежень при купівлі валюти; як крайній засіб - примусова конвертація валюти з поточних рахунків (та/або депозитів) по визначеному курсу. Тому зараз чекаю від НБУ подальших вкрай непопулярних кроків, щоб зменшити валютний «індекс страху».

Антон Барановський Антон Барановський , Власник консалтингової компанії Business Exchange
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram