ГоловнаБлогиБлог Анатолія Вітіва

Голосування за особливий статус Донбасу – це подарунок Путіну

Пройшов майже рік після підписання у лютому 2015 року зрадницьких Мінських угод. Жоден з їх пунктів Росією так і не був виконаний. За цей час загинули сотні українських солдат. Щодня російські окупанти обстрілюють наші позиції. На окуповану частину Донбасу регулярно надходить російська військова техніка і боєприпаси. А президент України Петро Порошенко знову шантажує парламент і суспільство змінами до Конституції, які мають закріпити особливий статус Донбасу, надати амністію російським найманцям і змусити українців фінансувати окупантів з власної кишені.

Фото: apostrophe.com.ua

Схоже, шантаж і залякування суспільства стали одним з улюблених методів роботи влади. На фоні провальної економічної політики, відсутності боротьби з корупцією і небажанням розслідувати злочини проти Майдану, можновладці шукають способів як не допустити вибуху народного невдоволення. Не так давно прем’єр Арсеній Яценюк називав усіх, хто критично висловлювався про роботу його уряду, «агентами Кремля». І погрожував, що у разі його відставки державу очікує катастрофа. Тепер цей метод взяв на озброєння президент України. Петро Порошенко лякає українців тим, що у разі неухвалення змін до Конституції нас чекає війна, скасування санкцій проти Росії і міжнародна ізоляція.

«Я в жодному разі не дам скасувати голосування змін до Конституції. Це була моя принципова позиція, коли я йшов на вибори, я її твердо проведу. Я не дам покласти на Україну відповідальність в обвинуваченнях у зриві Мінських угод», - зазначив президент в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір ввечері 24 січня.

Дивно, що надмірна принциповість Петра Порошенка носить такий вибірковий характер. Бо перед виборами він обіцяв українцям багато чого. Перемогу на Донбасі за кілька годин. 1000 гривень на добу українським солдатам, які беруть участь в бойових діях. Курс долара по 10 гривень. І звісно ж, життя по-новому. Але про все це Петро Порошенко успішно забув. Пам’ятає лише про особливий статус для Донбасу і російських загарбників.

За логікою президента, Росія може повністю ігнорувати домовленості, вбивати наших воїнів, вивозити з Донбасу цілі заводи, заводити туди свої війська. І це не виглядає як повний зрив угод!

«Вони просто вбивці, самі звичайні бандити і терористи. Ось у чому справа. І якщо ви очікуєте, що я буду шукати підтримки цих людей - ні в якому разі! Ні за яких обставин. У жодній цивілізованій країні світу не ведуть переговорів з терористами», – так нинішній президент, будучи ще кандидатом на цю посаду, розповідав, що ніколи не піде на переговори з терористами з ДНР і ЛНР.

Пройшло кілька місяців, і він проштовхнув через парламент Закон «Про особливий статус Донбасу», сів за стіл переговорів з терористами і погодився на підписання Мінських угод. А 31 серпня, незважаючи на масові протести українців, Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до Конституції. При цьому влада, щоб приховати здачу національного суверенітету, влаштувала криваву провокацію під стінами парламенту з метою дискредитації усіх, хто виступає проти привілейованого статусу окупованих Росією територій.

«Свобода» з самого початку подій на Сході виступала за рішучі дії проти російських сепаратистів і їх пособників. Ми ніколи не підтримували особливого статусу Донбасу, який становить пряму загрозу для національної безпеки України. «Свобода» – єдина фракція Верховної Ради, яка в повному складі не голосувала за Закон «Про особливий статус Донбасу». Ми попереджали, що переговори з терористами є злочином, а Мінські угоди – це зрада. Однак, нас не чули.

Зміна Конституції – суверенне право українців, і вона не повинна відбуватися під диктовку агресора, ігноруючи думку народу. Але сьогодні окремі політичні сили, зокрема представники «Народного фронту», вдаються до підлого фарисейства.

Нагадаю, що депутати від «Народного фронту» разом з «Блоком Порошенка», «Опозиційним блоком» і олігархічними парламентськими групами 31 серпня дружньо проголосували за амністію російських вбивць і особливий статус Донбасу. Тоді Аваков і Яценюк назвали усіх, хто виступав проти змін Конституції, «пособниками Москви». А чимало з тих, хто протестував під стінами парламенту, були заарештовані. А тепер вони вже заявляють, що потрібно почути думку народу на референдумі! Того народу, який вони оголосили «московськими агентами». Тому нещодавні заяви глави уряду Арсенія Яценюка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що спочатку має бути проведений референдум, а потім парламент має приймати рішення, є нічим іншим як прагненням відтермінувати свою політичну загибель.

Замість того, щоб шантажувати Україну протягуванням змін до Конституції в угоду російських окупантам, влада на чолі з президентом мала б чітко заявити те, що відомо усім: Мінські угоди не виконані. Тому потрібно вимагати зміни формату переговорів із залученням країн-гарантів національної безпеки України за Будапештським меморандумом. На цьому давно наполягає ВО «Свобода». Але президент повністю ігнорує таку позицію.

На жаль, Україна ніколи не була так близько до втрати свого суверенітету як сьогодні, на початку 2016 року. І причиною цього є не стільки агресія Росії, а зрадницька, боягузлива, колоніально-принизлива позиція нашої влади. Рівень її свідомості нагадує управителів колонії, а не керманичів суверенної європейської країни.

Зміни до Конституції України вже є перемогою Путіна на міжнародному рівні, бо в такий спосіб закріплюється його твердження, що він не є агресором, а конфлікт в Україні має внутрішній характер. Ми повинні усвідомити, що зміни до Конституції не принесуть миру. Вони приведуть до втрати суверенітету, територіальної цілісності. З’явиться реальна загроза громадянського протистояння. Виникне постійне вогнище небезпеки всередині країни. Ми отримаємо путінський сценарій вирішення проблеми окупованого Донбасу: Україна Донбас відбудовує та фінансує, Путін – контролює і шантажує.

От тільки чому українці мають платити за національну зраду та особливий статус Донбасу з власної кишені? Адже за самими скромними підрахунками на утримання окупованих територій в рік потрібно 1 мільярд євро, що становить близько 30 мільярдів гривень. А ще Україна буде зобов’язана відбудовувати зруйновані російськими загарбниками міста і села, утримувати ДНР і ЛНРівські суди, прокуратуру, міліцію та місцеву владу. Як думаєте, з чиєї кишені йтимуть ці гроші? Ні, не з кишені Порошенка, Ахметова чи інших олігархів, а нас з вами! За такої ситуації курс долара підскочить і до 50 чи й 100 гривень. А це означає черговий етап зубожіння українців, які мають розплачуватися за нездатність влади мислити категоріями національного інтересу.

Анатолій Вітів Анатолій Вітів , Голова Волинської «Свободи»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram