ГоловнаСвіт

У центрі Ташкента розкопали скарб із цінностями вартістю понад 1 млн доларів

Серед знахідок - рукописи книг XII - XVII століть, золоті злитки, картини і монети.

У центрі Ташкента розкопали скарб із цінностями вартістю понад 1 млн доларів
Фото: kun.uz

У центрі Ташкента під час проведення розкопок у підвалі однієї зі старовинних будівель учені Національного університету Узбекистану виявили цінності загальною вартістю понад 1 млн доларів. Про це пише місцеве видання kun.uz.

"Рідкісні твори мистецтва, золоті і срібні монети та посуд, всілякі предмети старовини, картини, ікони та вироби з дорогоцінних металів - це і багато іншого було знайдено вченими", - йдеться в повідомленні.

Серед знахідок були десятки рукописів книг відомих узбецьких мислителів XII - XVII століть, що раніше вважалися втраченими. Разом з книгами виявлено десятки документів часів узбецького ханства.

Серед знайдених речей також експонати з колекції 1918 року ташкентського палацу князя Романова, предмети, що колись належали дворянам і вченим, які приїхали в Ташкент у 1920-х з Європи і Санкт-Петербурга, жертвам сталінських репресій.

Вартість цього скарбу, за попередніми підрахунками, перевищує один мільйон доларів. Будівля була зведена в 1870 році, а під її підвалом, як з'ясувалося, було ще одне приховане приміщення. Вхід у це приміщення виявився заваленим і весь цей час був прихованим від сторонніх очей.

Зараз знахідки перевозять у музей. Декотрі передадуть на реставрацію в спецлабораторію групі вчених з Німеччини та Польщі.

Повний реєстр знахідок ще не складено, місце виявлення скарбу ще вивчає група експертів-археологів.

Через високу історичну цінність колекцію взято під державну охорону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram