ГоловнаСвіт

У Габоні відбулася спроба військового перевороту, бунтівників затримали (оновлено)

Габон - одна з найбагатших країн Африки за показником ВВП на душу населення.

Офіцери молодшого командного складу армії Габону повідомили, що прийшли до влади в африканській країні. На вулиці столиці Лібревіль виведено танки і бронемашини.

Фото: Телебачення Габону

Як повідомляє BBC, у заяві військових сказано, що переворот скоєно з метою відновлення демократії в країні, де протягом понад 50 років правлять представники одного сімейного клану.

Президент Алі Бонго перебрав кермо влади від свого батька Омара Бонго у 2009 році. 2016 року він з невеликою перевагою переобрався на новий президентський термін. Вибори супроводжувалися насильством і звинуваченнями у зловживаннях.

Алі Бонго немає в Габоні вже два місяці: він на лікуванні в Саудівській Аравії після перенесеного інсульту.

Президент Габону Алі Бонго
Фото: EPA/UPG
Президент Габону Алі Бонго

Напередодні Нового року він виступив із телезверненням до співгромадян, у якому заявив, що почувається добре.

У своїй заяві військові висловили розчарування цим виступом президента. У ній сказано, що Бонго є жалюгідним видовищем людини, яка намагається вчепитися за владу.

"Воно [телезвернення Бонго] підтвердило сумніви в його здатності відновити виконання обов'язків президента республіки", - заявив лейтенант Келлі Ондо Обіанг, який проголосив себе лідером Патріотичного руху збройних сил Габону.

Оновлення. Судячи з усього, переворот не вдався. У Габоні повідомили про арешт чотирьох осіб, які захопили державну радіомовну станцію. Одному заколотнику вдалося втекти. За словами чиновників, вони не перебували на службі в армії Габону.

Габон є однією з найбагатших країн Африки за показником ВВП на душу населення. Економіка Габону дуже залежна від експорту сировини, в тому числі нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram