ГоловнаСвіт

Уряд США частково призупинив роботу

Законодавцям не вдалося дійти компромісу щодо фінансування.

Уряд США частково призупинив роботу
Фото: EPA/UPG

Опівночі 22 грудня в США виникла ситуація часткового закриття федерального уряду - "шатдаун". Про це повідомляє Associated Press.

"Конгресмени не змогли затвердити федеральний бюджет через питання про фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою. На виділенні п'яти мільярдів доларів для проекту наполягали Дональд Трамп і представники Республіканської партії. Проти цього виступають представники Демократичної партії", - йдеться в повідомленні.

Обмеження стосуються роботи декількох департаментів, зокрема внутрішньої безпеки, внутрішніх справ, транспорту, юстиції та сільського господарства, а також NASA і Служби національних парків. Недолік фінансування торкнеться близько 800 тисяч федеральних чиновників: близько 420 тисяч з них найближчим часом не отримають зарплату, ще 380 тисяч скоротять так само без виплат.

Переговори щодо ухвалення бюджету продовжаться 22 грудня. Обговорення планують проводити до затвердження бюджету.

Напередодні обговорення бюджету Трамп назвав будівництво стіни "єдиним шансом" гарантувати безпеку на кордоні з Мексикою. Associated Press зазначає, що на початку січня демократи, які виступають проти фінансування будівництва, отримають контроль над палатою представників.

Будівництво стіни на кордоні США з Мексикою було одним з пунктів передвиборної програми Трампа для боротьби з потоком нелегальних мігрантів. У січні 2017 року він підписав відповідний указ. Трамп неодноразово говорив, що Мексика повинна забезпечити фінансування проекту, проте влада країни відмовляється виділяти гроші.

Востаннє урядовий "шатдаун" пройшов у США у січні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram