ГоловнаСвіт

Бі-бі-сі показала зв'язок між ПВК Вагнера і "кухарем Путіна"

Знайдено щонайменше три компанії, які їх об'єднують.

Бі-бі-сі показала зв'язок між ПВК Вагнера і "кухарем Путіна"
Фото: fontanka.ru

Російська служба Бі-бі-сі знайшла зв'язок між приватною військовою компанією Вагнера і російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, відомим як "кухар Путіна".

Про це йдеться у розслідуванні видання.

Зокрема, афільована з Пригожиним компанія "Мегалайн" побудувала у Ростовській області каплицю пам'яті загиблих у Сирії російських добровольців. Вона також виконувала будівництво об'єктів для Міністерства оборони, наприклад, побудувала військове містечко у прикордонному з Україною районі Бєлгородської області.

Компанія "Ексклюзив технолоджі", якій належить земля під каплицею, теж може бути пов'язана з Пригожиним. Вона користується тим самим страховиком, що і "Мегалайн", її співробітник використовував у роботі поштову скриньку іншого бізнесу Пригожина, вона розташована у Санкт-Петербурзі у сусідньому офісі з бізнесом Пригожина.

ПВК Вагнера і раніше використовувала у своїй діяльності підставні фірми, безпосередньо не пов'язані з бізнесом Пригожина, але які мають до нього непряме відношення.

Так, у Санкт-Петербурзі знайшли компанію "Контур", яка закуповувла медикаменти для ПВК Вагнера. У лютому 2015 року, у розпал боїв за місто Дебальцеве Донецької області, компанія закуповувала бинти, шприци, антибіотики та інші препарати. Компанію реєстрував нотаріус, який реєстрував низку афілійованих з Пригожиним структур. Її сайт зареєстрували одночасно з сайтом іншої близької до Пригожина фірми, а також в одному реєстраторі.

Нагадаємо, що за даними Bloomberg, Євген Пригожин за допомогою своїх найманців пропонує послуги із забезпечення безпеки і й організації передвиборних кампаній у 10 країнах Африки: ДР Конго, Судані, Лівії, Мадагаскарі, Анголі, Гвінеї, Гвінеї-Бісау, Мозамбіку, Зімбабве і ЦАР.

Пригожин офіційно відкидає свою причетність до ПВК Вагнера, але 2017 року США одночасно запровадили санкції проти ПВК Вагнера і кейтерингової компанії Пригожина "Конкорд".

Євген Пригожин, якого ЗМІ раніше називали особистим кухарем Володимира Путіна, займається ресторанним бізнесом з 1996 року. Зараз, за даними ЗМІ, він може бути причетний до тестування бойових отрут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram