ГоловнаСвіт

Трамп планував порушити кримінальну справу проти Гілларі Клінтон, - ЗМІ

Президента вдалося відмовити через загрозу імпічменту, але не схоже, що він зовсім відмовився від ідеї.

Трамп планував порушити кримінальну справу проти Гілларі Клінтон, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп планував порушити кримінальні справи проти двох своїх політичних опонентів - колишнього держсекретаря Хілларі Клінтон і колишнього главу ФБР Джеймса Комі. Про це пише газета The New York Times з посиланням на два своїх джерела.

Про ідею кримінального переслідування Трамп розповів раднику Білого дому Дону МакГану, який відразу ж не погодився з цим: у Трампа немає права віддавати такі накази, і таку дію могли б розцінити як зловживання повноваженнями. Після цього МакГан доручив юристам адміністрації президента роз'яснити йому, що серед можливих наслідків - оголошення імпічменту.

Невідомо, чи читав Трамп цю доповідь, проте згодом у приватних бесідах він продовжував виступати за кримінальне переслідування Клінтон і Комі, розповіли співрозмовники газети. За їхніми даними, президент також лаяв чинного главу ФБР Крістофера Рея і називав його "слабаком" за те, що той розслідує справу Клінтон недостатньо агресивно.

Журналісти The New York Times зазначають, що в цьому вчинку Трампа проявилося його бажання впливати на роботу Мін'юсту. 7 листопада Трамп призначив Метью Віттакера в.о. генпрокурора після відставки Джеффа Сешнса. Віттакер раніше сумнівався у російському втручанні у президентські вибори, а тепер отримав можливість впливати на перебіг розслідування спецпрокурора Роберт Мюллера.

Трамп неодноразово критикував Гілларі Клінтон за порушення правил службового листування та обговорення cекретної інформації у приватній пошті. Під час передвиборної кампанії Трамп заявляв, що Клінтон має відповісти за це.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram