ГоловнаСвіт

У Білорусі пред'явлено звинувачення кореспонденту DW

Журналіста звинуватили в незаконному доступі до платної підписки держагентства "Белта".

У Білорусі пред'явлено звинувачення кореспонденту DW
Фото: твиттер

Білоруські органи юстиції в четвер, 8 листопада, пред'явили звинувачення Мінському кореспонденту російської редакції Deutsche Welle Павлюку Биковському. Його звинуватили в "несанкціонованому доступі до комп'ютерної інформації, вчиненому з корисливої або особистої зацікавленості", а саме в незаконному доступі до платної підписки Держагентства "БелТА".

Допит у Слідчому комітеті тривав півтори години. З Биковського взяли підписку про невиїзд і "належну поведінку". Йому пред'явлено позов у розмірі 4 тисяч білоруських рублів (понад 1,5 тисячі євро), повідомив журналіст DW.

Таке ж звинувачення за частиною 2 статті 349 Кримінального кодексу Білорусі в четвер було також пред'явлено головному редактору агентства БелаПАН Ірині Левшиній і редактору новин порталу Tut.by Галині Уласік. За словами Левшиної, від неї зажадали відшкодувати більш ніж 12 тисяч рублів. Уласик повідомила, що звинувачення пред'явлено за тією самою статтею, збиток оцінений сумою близько 17 тисяч рублів.

Раніше звинувачення були пред'явлені шести співробітникам новинного порталу Tut.by і двом журналістам недержавної інформаційної компанії БелаПАН.

На початку серпня цього року в офісах найбільшого білоруського ресурсу Tut.by, інформаційного ресурсу БелаПАН і низки інших ЗМІ пройшли обшуки. СК Білорусі затримав і допитав близько 20 осіб, зокрема кореспондента DW Павлюка Биковського. Журналістів підозрювали в незаконному доступі до платної інформації державного агентства БелТА.

Як стверджує МВС, у 2017 і 2018 роках без відома і згоди держагентства скоєно понад 15 тисяч підключень до інформації, що зберігається в його комп'ютерній системі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram