ГоловнаСвіт

Путін назвав Скрипаля зрадником і покидьком

Президент Росії заявив, що "цей шпигунський скандал штучно роздувається".

Путін назвав Скрипаля зрадником і покидьком
Владимир Путин выступил с ежегодным Посланием Федеральному Собранию, 2005
Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін назвав шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля зрадником і покидьком.

Як повідомляє "Интерфакс", так він прокоментував скандал навколо отруєння Скрипаля, яке, за даними Великобританії, організували в Солсбері російські спецагенти Руслан Боширов (справжнє ім'я - Анатолій Чепіга) і Олександр Петров (справжнє ім'я невідоме). 

"Що стосується Скрипаля, то цей черговий шпигунський скандал штучно роздувається", - сказав російський президент, виступаючи на форумі в Москві в середу.

"Я бачу, що деякі ваші колеги проштовхують теорію, що пан Скрипаль мало не правозахисник якийсь. Він просто шпигун. Зрадник батьківщини. Є таке поняття - зрадник батьківщини. Ось він - один із них. Уявіть собі: раптом у вас з'являється людина, яка зраджує свою країну. Як ви до нього поставитеся? Будь-хто, хто тут сидить, представник будь-якої країни? Він просто покидьок - ось і все", - зазначив Путін.

"Цей Скрипаль, як я вже сказав, зрадник, його зловили, він покараний, відсидів загалом п'ять років у в'язниці, ми його випустили. Все. Він поїхав і ще продовжував співпрацювати і консультував якісь спецслужби", - додав він.

Путін висловив сподівання, що історія зі справою Скрипалів скоро закінчиться.

Нагадаємо, на початку березня колишній подвійний агент ГРУ Росії Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними на одній з лавок у британському Солсбері. Вони ледь залишилися живими, і їхнє нинішнє місце перебування тримають у таємниці. Лондон звинувачує Москву в організації замаху, Москва категорично відкидає ці звинувачення.

5 вересня британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних в отруєнні Скрипалів - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. За даними британської влади, вони є співробітниками Головного розвідуправління РФ, а їхні імена не справжні.

У відповідь на це президент РФ Володимир Путін заявив, що Петров і Боширов - звичайні цивільні і запропонував їм поспілкуватися зі ЗМІ. Наступного дня телеканал Russia Today показав інтерв'ю з Петровим і Бошировим, в якому вони заявили, що їздили в Солсбері як туристи і провели там усього годину. Петров і Боширов також заявили, що не працюють на ГРУ Росії, і назвали себе "підприємцями середньої руки" в сфері фітнес-індустрії і спортивного харчування.

26 вересня вийшло розслідування The Insider і Bellingcat, в якому росіянина Руслана Боширова, підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, ідентифікували як полковника ГРУ Анатолія Чепігу. Bellingcat і The Insider стверджують, що Анатолію Чепізі в 2014 році було присвоєно звання героя Росії. Укази про такі нагороди підписує президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram