ГоловнаСвіт

Україну виключено зі списку політично неблагонадійних країн

Українці зловживали проханнями про політичний притулок в Ізраїлі.

Україну виключено зі списку політично неблагонадійних країн
Зеэв Элькин
Фото: Томер Аппельбаум

Запити від українців про політичний притулок в Ізраїлі тепер автоматично відкидаються, виняток роблять тільки для дуже серйозних випадків.

Про це в інтерв'ю LB.ua повідомив міністр у справах Єрусалиму і спадщини Держави Ізраїль, міністр із питань охорони навколишнього середовища Зєев Елькін.

"Цю лазівку вже скасовано. Ми виключили Україну зі списку країн, прохання про політичний притулок в яких розглядаються дуже глибоко", - сказав Елькін.

Він пояснив, що раніше людину, яка подавала прохання про притулок, на термін розгляду запиту не можна було видворити з країни. А процедура могла зайняти дуже багато часу. Потім же, коли вона закінчувалася, людини вже не знаходили, було незрозуміло, де вона перебуває. "Сьогодні такі прохання розглядаються дуже швидко - якщо у прохача немає дуже серйозних аргументів, то він автоматично отримує відмову і, відповідно, не може скористатися цим прикриттям для перебування в країні", - сказав міністр.

Він додав, що зараз зникає сенс перебувати нелегально, українці можуть працювати законно. "Ми підписали угоду між нашими країнами про можливість працювати в Ізраїлі іноземним робітникам у сфері будівництва. Є процедура, яка забезпечує права таких робітників. Тому вони більш захищені, ніж нелегали", - сказав Елькін.

Як повідомляли, Угода про зону вільної торгівлі Україна з Ізраїлем готова, підписання очікується в листопаді-жовтні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram