ГоловнаСвіт

Прем'єр Японії має намір обговорити з Кім Чен Ином відмову від ядерної зброї

Дату і місце можливої зустрічі поки що не обговорювали.

Прем'єр Японії має намір обговорити з Кім Чен Ином відмову від ядерної зброї
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе має намір зустрітися з лідером КНДР Кім Чен Ином, щоб обговорити денуклеаризацію Корейського півострова.

Про це він заявив під час заходів ушанування жертв ядерного бомбардування Хіросіми, передає Kyodo.

На думку японського прем'єра, у відносинах між країнами зараз спостерігається стагнація.

"Я нарешті повинен зустрітися з Кім Чен Ином, поспілкуватися з ним, вирішити ядерне і ракетне питання, а також побудувати нові японсько-північнокорейські відносини", - сказав Абе. При цьому він зазначив, що наразі немає домовленостей про дату і місце можливої зустрічі.

Нагадаємо, про повне ядерне роззброєння на Корейському півострові Кім Чен Ин домовився з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном у квітні. Північна Корея зобов'язалася закрити свій найбільший ядерний полігон Пунгері, а незадовго до цього Кім Чен Ин оголосив про припинення випробувань ядерної зброї і міжконтинентальних балістичних ракет.

24 травня КНДР підірвала свій єдиний ядерний полігон. Іноземні журналісти спостерігали за вибухом з відстані приблизно 500 метрів.

У червні доля північнокорейської ядерної програми стала однією з тем саміту США - КНДР у Сінгапурі. За підсумками зустрічі президента США Дональда Трампа і Кім Чен Ина було підписано спільний документ, який зобов'язує Північну Корею до повної денуклеаризації Корейського півострова в обмін на гарантії безпеки.

Проте на початку серпня експерти ООН дійшли висновку, що КНДР не припинила розробку ні ядерної, ні ракетної програми. За їхніми даними, ведуться роботи над однією або двома балістичними ракетами на рідкому паливі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram