ГоловнаСвіт

Ядерний арсенал світу оцінили в 14 465 боєголовок

Ядерний арсенал світу оцінили в 14 465 боєголовок
Фото: EPA/UPG

Незважаючи на те, що кількість одиниць ядерної зброї у світі скорочується, ядерні держави продовжують оновлювати і модернізувати свої атомні арсенали і засоби їх доставки.

Про це свідчать результати дослідження Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

Зокрема, станом на початок 2018 року дев'ять країн: США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея - володіли приблизно 14 465 одиницями ядерної зброї. Це менше выд показника початку 2017 роки (14 935 одиниць).

Але при цьому основна частка скорочення припадає на Росію і США, які сукупно володіють приблизно 92% всієї ядерної зброї світу, тоді як Індія і Пакистан збільшують запаси ядерної зброї, а також розробляють нові засоби доставки. Китай теж продовжує модернізувати свої засоби доставки і поволі збільшує ядерні сили. У 2017 році прогресу в ядерній програмі досягла Північна Корея.

США і РФ хоча скорочують запаси ядерної зброї, але паралельно почали довготривалі програми оновлення та модернізації своїх ядерних боєголовок, ракет і авіаційних засобів доставки, а також об'єктів військової та ядерної промисловості.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов назвав ядерне роззброєння України історичною помилкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram