ГоловнаСвіт

Дітей, знайдених у печері, вирішили доставити на поверхню за допомогою дайверів

Це небезпечно, але дощі в сезон мусонів можуть затопити місце, де перебувають футболісти.

Дітей, знайдених у печері, вирішили доставити на поверхню за допомогою дайверів
Детская футбольная команда найдена в пещере
Фото: скриншот видео

12 дітей і тренера, що пробули в затопленій печері в Таїланді 10 діб, вирішили рятувати за допомогою дайверів. Таку заяву зробив сьогодні міністр внутрішніх справ країни, посилаючись на очікувані проливні дощі в найближчі дні. Про це повідомляє Associated Press.

Оскільки сезон мусонів тільки почався, нові дощі можуть спровокувати ще гіршу повінь у печері, тому керівництво рятувальної операції вирішило не відкладати доставку дітей на поверхню.

Відомо, що всі діти в стабільному стані, сьогодні вони отримали воду, їжу з високим вмістом білка і деякі ліки "як превентивний захід". Незважаючи на те, що ніхто з дітей не вміє плавати, хлопчикам доведеться пройти базове навчання дайвінгу, щоб вибратися з печери тим самим складним маршрутом, завдяки якому їх знайшли дайвери.

Одночасно рятувальники продовжують відкачувати воду, хоча це не дає відчутного ефекту.

Спочатку рятувальники розглядали варіант підводного порятунку як запасний, оскільки пробиратися вузькими каналами під водою без достатнього досвіду небезпечно для життя. Основною була ідея залишити дітей в безпечному місці, поки не закінчиться сезон дощів - тобто до жовтня.

У рятувальній операції беруть участь експерти з печерного дайвінгу, дайвери і водолази з Великобританії, США, Австралії, Китаю та інших країн.

Нагадаємо, дитяча футбольна команда разом з тренером зникла 23 червня. Взуття та велосипеди дітей виявили біля входу в печеру наступного дня і відразу ж почали пошуки. Однак через проливні дощі печера виявилася частково затопленою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram