ГоловнаСвіт

Убито ватажка пакистанських талібів Фазлулла

Під його керівництвом в грудні 2014 таліби напали на школу, в результаті чого загинули 148 осіб.

Убито ватажка пакистанських талібів Фазлулла
Мулла Фазлулла
Фото: 1tv.ge

Ватажок пакистанського радикального угруповання "Техрік-е Талібан Пакистан" ("Рух талібів Пакистану”) Мулла Фазлулла ліквідовано в результаті удару безпілотника ВПС США на сході Афганістану. Про це заявив прес-секретар Міністерства оборони Афганістану Мохамаад Радманіш, повідомляє Reuters

“Я підтверджую, що Муллу Фазлулла, лідера пакистанського Талібану, ліквідовано під час спільної операції на кордоні в провінції Кунар", - йдеться в заяві афганського чиновника.

Американські військові також підтвердили проведення операції. Так, підполковник Мартін О'Доннел підтвердив факт завдання удару поблизу кордону між Афганістаном і Пакистаном, метою якого був "високопоставлений лідер терористичної організації". При цьому О'Доннел не уточнив ім'я польового командира, який був метою операції, а також назву організації, до якої він належав.

Підполковник додав, що завданий з безпілотного апарату удар не суперечить позиції американських військових, які взяли на себе зобов'язання дотримуватися перемир'я з афганськими талібами, оскільки режим припинення вогню не поширюється на інші терористичні угруповання.

"Техрік-е Талібан Пакистан" розділяє ідеологію афганських талібів, однак діє як окрема організація.

9 березня Держдепартамент пообіцяв винагороду в розмірі 5 млн доларів за інформацію, яка допоможе заарештувати ватажка ісламістської бойової організації "Техрік-е Талібан Пакистан".

Згідно з даними Вашингтона, Фазлулла очолив ТТП в листопаді 2013 року після знищення ракетним ударом з американського "безпілотника" попереднього керівника цього угруповання Хакімулли Мехсуда в регіоні Північного Вазірістану поблизу кордону з Афганістаном.

Держдепартамент вніс ТТП до переліку іноземних терористичних організацій 1 вересня 2010 ООН прийняла подібні заходи з ТТП 29 липня 2011 року.

ТТП під керівництвом Фазлулли напала на школу в Пешаварі 16 грудня 2014. Тоді загинули щонайменше 148 осіб, в основному - діти. Крім того, ТТП під керівництвом бойовика організувала вбивство пакистанського генерала Санаулли Ніязі, замах на юну правозахисницю Юсуфзай і низку інших терактів.

Нагадаємо, раніше Афганістан уклав двотижневе перемир'я з "Талібаном".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram