ГоловнаСвіт

На парламентських виборах у Словенії перемогли консерватори

Націонал-консерватори зі Словенської демократичної партії можуть отримати 25 із 90 місць у парламенті країни.

На парламентських виборах у Словенії перемогли консерватори

На парламентських виборах у Словенії перемогу здобуває правоцентристська опозиція. Згідно з оприлюдненими даними екзит-полів, націонал-консерватори зі Словенської демократичної партії двічі екс-прем'єра Янеза Янші набирають 24,4% голосів, вони можуть отримати 25 із 90 місць у парламенті країни.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

ЗМІ зазначають, що під час передвиборної кампанії ця партія часто вдавалася до антимігрантської риторики.

На другому місці з 12,6% - партія-новачок LMS (Список Мар'яна Шареца).

"З таким результатом LMS зможе претендувати на 13 мандатів. Шарец, 40-річний гуморист і політик, називає себе "антисистемним" гравцем. Минулого року він із незначним відривом програв вибори президента Пахору", - йдеться в повідомленні.

Третє місце екзит-поли дають партії колишнього прем'єр-міністра Церара, який набирає 9,8%.

Політологи прогнозують досить непрості переговори щодо формування нового уряду, адже досі небагато партій демонстрували бажання співпрацювати з націонал-консерваторами в уряді. "Особливо з огляду на те, що їхній лідер був учасником корупційного скандалу, що 2014 року коштувало йому прем'єрської посади, він навіть мусив посидіти в тюрмі", - наголошено в повідомленні.

У голосуванні взяли участь близько 1,7 мільйона громадян Словенії.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словенії Мірослав Церар, який очолював уряд з вересня 2014 року, 14 березня 2018 року подав у відставку. У квітні президент Борут Пахор розпустив парламент і оголосив, що позачергові вибори в країні відбудуться 3 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram