ГоловнаСвіт

США рекомендують скасувати "каральний закон" про е-декларування для громадських активістів

Держдеп вважає це тиском на громадянське суспільство.

США рекомендують скасувати "каральний закон" про е-декларування для громадських активістів
Фото: Council on Foreign Relations

Державний департамент США закликав українське керівництво скасувати вимогу про е-декларування для активістів та членів неурядових організацій. Офіційний Вашингтон вважає це тиском на громадянське суспільство, яке бореться за прозорість влади в Україні, передає Укрінформ.

"Сполучені Штати наполегливо рекомендують керівництву України скасувати законодавство, яке вимагає декларування активів для представників громадянського суспільства, а також міжнародних представників наглядових рад державних підприємств", - наголошується в заяві, оприлюдненій у п'ятницю Державним департаментом США.

Система декларування активів в Україні "повинна забезпечувати відповідальність державних службовців і не створювати непотрібних незручностей і тиску на громадянське суспільство", зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

"Цей каральний закон стосується тих самих людей, які прагнуть підвищити прозорість та підзвітність в Україні, виконуючи обіцянки Євромайдану та прагнення українського народу до демократичної країни, яка керується верховенством закону", - наголошується в заяві Держдепу США.

"Ми закликаємо уряд України терміново скасувати вимоги декларування майна відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, і одночасно забезпечити тимчасову амністію для тих (активістів. – ред.), хто не подасть декларації до встановленого терміну", - зазначили у Держдепі США.

Нагадаємо, поправки до закону про електронне декларування, згідно з яким члени громадських антикорупційних організацій зобов'язані звітувати про доходи, були ухвалені Радою 23 березня 2017 року 268 голосами. Рада намагалася їх скасувати, але за це проголосували лише 46 депутатів з мінімально необхідних 226.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram