ГоловнаСвіт

ЄС і Туреччина не змогли досягти компромісу на спільному саміті

Брюссель критикує Анкару за затримання громадян ЄС, захоплення сирійського Афріна і газову суперечку з Кіпром.

ЄС і Туреччина не змогли досягти компромісу на спільному саміті

Сторонам не вдалося домогтися зближення позицій на саміті ЄС-Туреччина, який завершився в понеділок, 26 березня, в болгарській Варні.

Про це за підсумками переговорів заявив голова Європейської ради Дональд Туск, пише DW.

"Якщо ви мене питаєте, чи досягли ми компромісів і чи знайшли рішення, то моя відповідь - ні", - зазначив він. Євросоюз, як і раніше, стурбований через недотримання Анкарою принципів верховенства права: "Можу сказати, що ми висловили свої побоювання. Це був довгий список".

Йшлося передусім про затримання в Туреччині громадян ЄС, захоплення сирійського Афріна за підтримки Анкари і блокування турецькими ВМС бурових робіт на морському газовому родовищі, розташованому у виключній економічній зоні Республіки Кіпр.

"Ми закликаємо Туреччину працювати з Радою Європи, членом якого вона є довше, ніж більшість держав ЄС", - наголосив Туск.

Перед зустріччю у Варні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган укотре підкреслив прагнення Анкари до повноцінного членства в ЄС. При цьому він звинуватив Брюссель у політиці "подвійних стандартів" і "лицемірстві".

Перед самітом ЄС-Туреччина в болгарській Варні пройшли протести проти візиту Ердогана. Близько сотні учасників зібралися в центрі міста з плакатами "Зупиніть Ердогана" і "Європа - не місце для диктаторів". Акція протесту також відбулася в столиці Болгарії Софії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram