ГоловнаСвіт

Молдова повернула посла в Росію

Українські сусіди намагаються нормалізувати відносини.

Молдова повернула посла в Росію
Фото: rusia.mfa.md

Посол Республіки Молдова в Російській Федерації Андрій Негуца повернувся в Москву після тримісячної перерви в роботі, пов'язаної з погіршенням відносин між двома країнами.

Торік молдовська сторона звинуватила Росію в тому, що чиновники і депутати з Молдови зазнають принизливого багатогодинного огляду на російському кордоні. Потім з Молдови вислали п'ятьох співробітників посольства РФ на чолі з військовим аташе. Москва відповіла дзеркально.

Влітку 2017 року віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін, який є спецпредставником президента Росії з питань Придністров'я і співголовою російсько-молдовської міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва, був оголошений в Молдові персоною нон ґрата. У грудні 2017 року Басманний суд Москви санкціонував заочний арешт голови владної Демократичної партії Молдови, бізнесмена Влада Плахотнюка.

Після цього Молдова відкликала посла.

У лютому 2017 року відносини Кишинева з Москвою почали нормалізуватися. У кулуарах щорічної Міжнародної конференції з безпеки відбулася зустріч голови МЗС Молдови Тудора Ульяновські і його російського колеги Сергія Лаврова, а через місяць на зустрічі Ульяновські і російського заступника міністра Григорія Карасіна була досягнута остаточна домовленість про повернення посла.

"Він повернувся з конкретним дорученням керівництва Молдавії активізувати роботу зі зміцнення двосторонніх відносин", - цитує ТАСС посольство Молдови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram