ГоловнаСвіт

Трамп звільнив радника з нацбезпеки Макмастера

Його наступник Джон Болтон - прихильник вступу України в НАТО.

Трамп звільнив радника з нацбезпеки Макмастера
Герберт Макмастер
Фото: EPA/UPG

Радник президента США з національної безпеки Герберт Макмастер залишає свою посаду. Його місце вже 9 квітня займе колишній представник США в ООН Джон Болтон.

Згідно з повідомленням Білого дому, "Дональд Трамп і генерал Макмастер дійшли до спільного рішення про відставку останнього з посади радника з національної безпеки Білого дому, цьому рішенню передувала довга дискусія і загальне розуміння, що поява нової команди покладе край постійним спекуляціям".

За домовленістю із президентом США генерал Макмастер залишиться на своїй посаді до середини квітня, а потім передасть справи.

Генерал Герберт Реймонд Макмастер став другим радником з національної безпеки в нинішньому Білому домі, змінивши на цій посаді відставного генерала Майка Флінна 20 лютого 2017 року.

У 2014 році журналу Time назвав Макмастера одним зі 100 найбільш авторитетних людей планети, генерал також входив до списку найбільш авторитетних діючих офіцерів США.

Він відомий як противник скорочення оборонних витрат, добре знайомий з російською проблематикою і неодноразово говорив про те, що політика Москви спрямована на руйнування наявного в Європі ладу, встановленого після холодної війни.

Про відставку Макмастера було оголошено через тиждень з лишком після звістки про відхід Рекса Тіллерсона з посади держсекретаря. Більшість американських аналітиків називають нинішню серію кадрових перестановок у Білому домі "чисткою рядів незгодних".

Наступник Макмастера Джон Болтон - у минулому постійний представник США в ООН у 2005-2006 роках (в адміністрації Джорджа Буша-молодшого). До цього, у 2001-2005 роках, Болтон був заступником держсекретаря США з питань контролю над озброєннями й міжнародної безпеки.

Він був відомий як прихильник ідеї застосування сили проти Північної Кореї та Ірану, а також був прихильником вторгнення в Ірак 2003 року і наполягав на перегляді ядерної угоди з Іраном, підписаної у 2015 році. Болтон - прихильник озброєння України, надання їй перспективи членства в НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram