ГоловнаСвіт

У Словаччині знову вийшли на багатотисячні антиурядові мітинги

Протести почалися після вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка.

У Словаччині знову вийшли на багатотисячні антиурядові мітинги
Митинг в Братиславе
Фото: EPA\UPG

У Братиславі і в десяти містах по всій Словаччині відбулися акції проти корупції і за дострокові парламентські вибори. Про це пише «Нова газета».

Людей не задовольнила відставка прем'єр-міністра і голови МВС у зв'язку з вбивством журналіста Яна Куцяка, який писав, зокрема, про контакти політиків і мафії, оскільки соціал-демократична партія «Смер» досі залишається при владі.

Організатори акції з руху «За чесну Словаччину» наполегливо закликали громадян вийти на вулицю в п'ятницю, 16 березня, незважаючи на негоду. Вони розміщували пости і відеозвернення в соціальних мережах. Одне з них було від відомої словацької тенісистки Домініки Цибулкової.

За словами організаторів, на вулицю в Братиславі вийшли понад 65 тисяч осіб. В інших містах по всій країні протестували десятки тисяч чоловік. На сході Словаччини, в Кошиці, люди зібралися на головній площі міста під проливним дощем.

У Братиславі мітингувальники скандували «Дострокові вибори» і «Геть «Смер».

За словами Кароліни Фарським, однієї з організаторів акцій протестів, відставка прем'єр-міністра стала справжнім фарсом. Він пішов з керівного поста, однак призначив на своє місце колишнього віце-прем'єра, за яким стоять ті ж політичні сили.

«Уряд Словаччини повністю себе дискредитував, і ми будемо вимагати дострокових парламентських виборів. У нас немає іншого виходу», - сказала вона.

«Корупція і зарозумілість влади в країні досягли такої межі, що терпець увірвався. Я рада, що словаки нарешті змогли вийти на вулицю за свою країну. Але сумно, що це сталося тільки після смерті двох молодих людей», - висловилася Вероніка Голіанова, одна з учасниць мітингу.

Організатори обіцяють вийти на мітинги знову наступного тижня.

Протести після вбивства журналіста Яна Куцяка стали найбільшими в країні з часів антикомуністичної Оксамитової революції 1989 року в Чехословаччині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram