ГоловнаСвіт

У Франції російського художника Павленського залишили під вартою

"Найголовніше - це те, що тепер відчинені двері. Процес став відкритим".

У Франції російського художника Павленського залишили під вартою
Фото: Дождь

Апеляційний суд Парижа в четвер, 1 березня, залишив чинним рішення про продовження арешту російському художнику і акціоністів Петрові Павленському, якого разом з дружиною звинувачують у "знищенні чужого майна суспільно небезпечним способом" за підпал будівлі Банку Франції.

Як повідомляє RFI, розгляд скарги проходив у відкритому режимі на вимогу сторони захисту.

Засідання почалося з розгляду клопотання Павленського зробити слухання про попередній запобіжний захід відкритими. Проти цього виступала прокурор, протестувала проти медіатизації процесу. Адвокат художника Домінік Бейретер-Мінков зазначила, що відкритість слухань є нормою, а суд за зачиненими дверима - це виняток. Саме проти закритого характеру засідань Петро Павленський 9 лютого оголосив сухе голодування, яке тримав 13 днів.

Щодо запобіжного заходу художник заявив, що для нього немає значення, чи залишать його під вартою, чи випустять на волю. Суд аргументував рішення про продовження арешту відсутністю гарантій того, що Павленський з'явиться на вимогу слідчих на допити, а також можливістю рецидиву з боку обвинуваченого.

"Найголовніше - це те, що тепер відчинені двері. Процес став відкритим. Як сказав Петро, ми перемогли", - так прокоментувала рішення суду соратниця Павленського Оксана Шалигіна.

Петра Павленського затримали в Парижі 16 жовтня за підпал дверей Банку Франції. Він назвав свою акцію "Освітлення". Він і його соратниця Оксана Шалигіна звинувачуються в псуванні майна способом, що загрожує життю людей. Оксана Шалигіна була звільнена з-під арешту на початку січня під підписку про невиїзд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram