ГоловнаСвіт

Російський газ доправили в США попри санкції

Покупці палива впевнені, що не порушили закону.

Російський газ доправили в США попри санкції
Иллюстративное фото

Незважаючи на нове розширення санкцій проти російських енергетичних компаній, про яке мінфін США оголосив у п'ятницю, перша партія скрапленого природного газу (СПГ) російського походження  цих вихідних буде доправлена до Сполучених Штатів.

Як підтвердив Голосу Америки, представник Служби берегової охорони США Люк Піннео, танкер Gazelys, що належить французькій компанії Engie, увійшов до територіальних вод Сполучених Штатів минулої середи й зараз стоїть на якорі в затоці Массачусетс.

Власником вантажу є французька енергетична компанія Engie, представники якої не заперечують, що на борту танкера є серед іншого і зріджений газ, вироблений на "Ямал СПГ", контрольний пакет акцій якого належить компанії НОВАТЕК.

Російська компанія з 2014 року є в санкційних списках мінфіну США, й американським громадянам заборонено вести з нею будь-який бізнес. Однак, покупка газу стала можливою через те, що СПГ був куплений у російської сторони британським відділенням малайзійського трейдера Petronas - Petronas LNG UK Limited, а потім проданий французькій Engie.

Поставка скрапленого газу в США спричинена тривалими холодами на східному узбережжі країни. Через це ціни на СПГ вперше з 2014 року виросли до 6,3 тисяч доларів за 1 тис. куб.м.

В американській компанії Mystic Power Generation, яка виступила покупцем газу, заявили, що перш ніж укладати угоду провели консультації з мінфіном США.

У міністерстві фінансів відмовилися коментувати інформацію про доправлення російського газу в США.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram