ГоловнаСвіт

Додон попросив у "Газпрому" знижку на газ за інтеграцію з ЄАЕС

Вартість російського природного газу для Молдови зараз становить $175 за тисячу кубів.

Додон попросив у "Газпрому" знижку на газ за інтеграцію з ЄАЕС
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон провів зустріч із головою правління російського "Газпрому" Олексієм Міллером.

Про це повідомляють на сайті президента Молдови

Як випливає з повідомлення, сторони обговорили питання співпраці Молдови і Росії в енергетичній сфері. При цьому Додон зазначив, що відносини між "Газпромом" і Республікою Молдова регулюються договором, підписаним колишнім віце-прем'єром Зінаїдою Гречаною в 2006 році, чинним до 2019 року. Вартість природного газу для Молдови регулюється за особливою формулою, згідно з якою нині Молдова платить приблизно $175 за тисячу кубічних метрів природного газу порівняно з минулими роками, коли наша країна платила майже $400 за той самий обсяг газу.

"Незважаючи на те, що впродовж кількох років ціна на газ для Молдови знизилася більш ніж удвічі, населення платить майже $380 за тисячу кубометрів. Необхідно знизити ціну на газ для кінцевого споживача", - заявив Додон.

Відзначають, що з огляду на те, що Молдова подала заявку на статус спостерігача в ЄАЕС, схвалену всіма членами цього об'єднання, молдовський лідер звернувся до Міллера з проханням знизити ціну на газ для Молдови ще на 10-15%. "У майбутньому сподіваємося дійти до ціни на газ на рівні країн-членів ЄАЕС. Це дозволить ще більше знизити тарифи на газ для кінцевих споживачів. Це, своєю чергою, дасть ланцюгову реакцію на здешевлення всіх товарів і послуг у нашій країні", - наголосив президент Молдови.

Крім того, на завершення зустрічі Додон привітав Міллера з прийдешнім Новим роком і Різдвом Христовим, побажавши йому здоров'я і всіляких успіхів у новому році.

Нагадаємо, напередодні Додон назвав два сценарії поліпшення відносин між Молдовою і Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram