ГоловнаСвіт

Британія і ЄС не змогли домовитися про умови "Брекзиту"

Домовленість була зірвана партією ДЮП, яка відкинула поступки в питанні про майбутній статус кордону з Ірландією.

Британія і ЄС не змогли домовитися про умови "Брекзиту"

Великобританія і Євросоюз у понеділок вкотре не змогли домовитися про умови "Брекзиту", але поспішили запевнити, що не все втрачено, повідомляє Бі-бі-сі.

Британський прем'єр Тереза Мей виступила на спільній прес-конференції з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером після двосторонніх переговорів у Брюсселі. Обидві сторони підтвердили, що підсумкові домовленості так і не були досягнуті, незважаючи на дружній тон обговорення.

За словами прем'єр-міністра, прогрес у переговорах є, проте все ще не вирішені суперечності "з кількох питань".

Євросоюз відмовляється обговорювати те, як будуватимуться торгові відносини з Британією, поки не будуть вирішені інші проблеми. Передусім йдеться про права громадян ЄС, виплати Великобританії після виходу, а також про питання ірландського кордону.

Очікується, що обговорення буде відновлено до кінця тижня. Прем'єр-міністр сподівається вкластися в десятиденний термін.

За даними Бі-бі-сі, домовленість була зірвана партією демократичних юніоністів Північної Ірландії (ДЮП), яка відкинула поступки в питанні про майбутній статус кордону з Ірландією.

Прем'єр-міністр Тереза Мей, як повідомляють, навмисно перервала переговори з Жаном-Клодом Юнкером, щоб поговорити з лідером ДЮП Арлін Фостер, яка раніше провела прес-конференцію, заявивши, що її партія не погодиться з будь-якою домовленістю, яка передбачає відокремлення Північної Ірландії від решти Британії.

За відомостями Бі-бі-сі, британський уряд готовий погодитися з тим, що Північна Ірландія практично збереже своє членство в митному союзі і єдиному ринку ЄС, хоча формально вся Британія покине їх у разі "Брекзиту".

Як відомо, уникнути утворення жорсткого кордону з Ірландією є одним з трьох ключових моментів Brexit, що вимагає досягнення "значного прогресу" для того, щоб ЄС перейшов до обговорення майбутніх відносин Великобританії з блоком. До цього влада Ірландії хоче отримати письмове зобов'язання від Британії щодо прикордонного питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram