ГоловнаСвіт

У Гаазі назвали отруту, від якої помер хорватський генерал

Слідчі намагаються встановити, як Пральяк зміг отримати ціаністий калій і пронести його у залу суду.

У Гаазі назвали отруту, від якої помер хорватський генерал
Слободан Пральяк (справа)
Фото: EPA/UPG

Колишній генерал боснійських хорватів Слободан Пральяк помер від отруєння ціанідом, повідомляє DW.

На це вказують результати розтину, повідомили в п'ятницю, 1 грудня, у прокуратурі Нідерландів.

Згідно з попередніми результатами токсикологічних тестів, "в крові Пральяка виявлено ціаністий калій, це призвело до зупинки серця, що визначено як ймовірна причина смерті", цитує заяву прокуратури агентство Reuters.

Розтин провели 1 грудня в присутності двох хорватських експертів, яких запросили на вимогу Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії. Слідчі досі намагаються встановити, як Пральяк зміг отримати ціаністий калій і пронести пляшку з отруйною речовиною у залу суду.

У Хорватії після смерті Пральяка один з провідних телеканалів показав у прайм-тайм кінострічку "Повернення Катаріни Козул", зняту Пральяком. Колишній генерал працював в театрі і кіно перед тим, як приєднатися до лав армії. Для багатьох хорватів він залишився героєм, хоча був визнаний винним у військових злочинах.

Нагадаємо, в середу, 29 листопада, коли в трибуналі слухалася апеляція шести колишніх лідерів боснійських хорватів і було оголошено, що вирок щодо Пральяка залишається чинним, Пральяк заявив, що "не є військовим злочинцем", випив рідину з невеликої пляшечки і оголосив, що прийняв отруту.

Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії перервав засідання, засудженому надали медичну допомогу і терміново госпіталізували у важкому стані. Згодом він помер у лікарні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram