Фінська компанія Fazer з 24 листопада почне продавати в супермаркетах Гельсінкі хліб, виготовлений з використанням комах.
Про це повідомляє фінська
газета Maaseudun Tulevaisuus.
Хліб коштуватиме майже удвічі дорожче від звичайного і міститиме більше протеїну.
Для кожного хлібця - його назвали Fazer Sirkkaleipa - виробник буде використовувати 70 сушених цвіркунів, змішаних з пшеничним борошном і насінням. Перемелені комахи становлять 3% від ваги готового виробу. Такий хліб продаватимуть за €3,99, тоді як звичайний пшеничний хліб у країні коштує близько €2-3, пише
Видання зазначає, що студентка, яка скуштувала хліб, заявила, що "не відчула різниці" між хлібом з комах і звичайним.
"Він пропонує споживачам хороше джерело білка, а також надає їм простий спосіб познайомитися з продуктами на основі комах", - говорить керівник відділу інновацій Fazer Джухані Сібаков. За його словами, компанія розробила рецептуру хліба ще торік і чекала, поки у Фінляндії ухвалять законодавство, яке дозволить почати продажі.
Через обмежений обсяг цвіркунів хліб спочатку продаватимуть тільки в 11 магазинах Fazer у Гельсінкі, але компанія планує постачати його в усі 47 магазинів до наступного року. Компанія закуповує перемелених цвіркунів у Нідерландах, але повідомляє, що шукає місцевих постачальників.
За підрахунками ООН, близько двох мільярдів осіб їдять комах. В їжу використовують понад 1900 видів комах.
Нагадаємо, в жовтні повідомляли, що
в Австралії знайшли комаху, яку вважали вимерлою майже 100 років.