ГоловнаСвіт

У Британії вшанували полеглих у війнах

З нагоди Дня пам'яті полеглих дзвонив Біг-Бен, що перебуває в ремонті.

У Британії вшанували полеглих у війнах
День памяти павших в Великобритании
Фото: EPA/UPG

У Великобританії пройшли урочисті заходи з нагоди Дня пам'яті полеглих, який традиційно відзначається в країнах Співдружності в річницю закінчення Першої світової війни.

Про це повідомляє ВВС

"Сьогодні ми згадуємо більш як мільйон британських військових і солдатів Співдружності, які загинули в обох світових війнах. Цей день присвячений пам'яті про жертви, яку вони принесли, щоб ми зараз могли насолоджуватися нашою свободою", - сказав на урочистостях в Лондоні командувач британськими збройними силами сер Стюарт Піч.

Королівська родина традиційно бере участь в головній церемонії біля Кенотафи в центрі Лондона - аналога могили Невідомого солдата. Однак в цьому році королева Єлизавета II вперше не поклала до пам'ятника вінок (за неї це зробив принц Чарльз), а спостерігала за церемонією з балкона, що розташований біля міністерства закордонних справ.

На церемонії був присутній і новий міністр оборони Британії Гевін Вільямсон, який змінив на цій посаді Майкла Феллона, який пішов у відставку минулого тижня після звинувачень в домаганнях.

Ще одна традиція 11 листопада - дзвонити в дзвони. Біг-Бен, знаменитий дзвін будівлі Парламенту, що міститься неподалік від Кенотафи, перебуває на ремонті і вже майже три місяці не дзвонить, як зазвичай, кожну чверть години. Однак з нагоди Дня поминання лондонці знову почули його голос: дзвін традиційно дав сигнал до хвилини мовчання 11 листопада, о 11 годині 11 хвилин, а під час недільної церемонії продзвонив знову.

У наступному році, коли в День пам'яті полеглих відзначатиметься 100-річна річниця закінчення Першої світової війни, по всій Великобританії дзвони задзвонять в 1400 церквах - стільки дзвонарів загинуло під час війни.

Спочатку День поминання був присвячений полеглим воїнам Першої світової: Комп'єнське перемир'я, яке поклало край бойовим діям, було підписано 11 листопада. Пізніше в цей день стали згадувати і жертв Другої світової війни, і всіх загиблих в більш дрібних збройних конфліктах і гарячих точках. Головний символ цього дня - червоні маки, які символізують макові поля Фландрії, де ховали загиблих солдатів. 11 листопада до Кенотафу теж покладали вінки з червоних маків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram