ГоловнаСвіт

У Барселоні 750 тис. осіб вимагали звільнити каталонських політиків

Протестний марш пройшов під гаслом "Свобода політичним в'язням".

У Барселоні 750 тис. осіб вимагали звільнити каталонських політиків
Архив
Фото: EPA/UPG

На головну вулицю Барселони вийшли близько 750 тисяч прихильників незалежності Каталонії з вимогою звільнити затриманих за звинуваченням у сепаратизмі політиків.

Про це пише El País.

За даними поліції, протестний марш пройшов під гаслом "Свобода політичним в'язням".

Учасники акції прийшли з прапорами естелади - неофіційним прапором незалежної Каталонії, відзначає видання.

Після ходи відбувся мітинг. У ньому взяла участь мер Барселони Ада Колау.

Як пише La Vanguardia, акція спочатку була запланована на неділю, однак організатори вирішили "перетворити 11 листопада в великомасштабне 11 вересня". У цей день відзначається Національне свято Каталонії.

3листопада Генпрокуратура пред'явила колишнім членам уряду Каталонії звинувачення в організації заколоту, непокорі владі, розтраті державних коштів і зловживанні посадовими повноваженнями. Крім того, Верховний суд Іспанії відправив під арешт екс-спікера парламенту Каталонії Карме Форкадель.

Екс-голова каталонського уряду Карлес Пучдемон і ще кілька міністрів минулого тижня покинули Іспанію і зараз перебувають в Бельгії. Іспанська влада направила до Брюсселя запит про їх затримання, однак 6 листопада бельгійський суд відмовився заарештовувати каталонських лідерів до прийняття Євросоюзом відповідного рішення.

1 жовтня пройшов реферундум про відділення Каталонії від Іспанії. За незалежність висловилися 90,18% виборців, явка становила 42%. Проведення голосування супроводжувалося сутичками учасників референдуму з поліцією. Жодна країна не визнала законності референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram