ГоловнаСвіт

У Боснії знайшли загублену копію угоди, яка зупинила війну в 1995-му

Копію угоди вважали втраченою з 2008 року.

У Боснії знайшли загублену копію угоди, яка зупинила війну в 1995-му
Фото: TravelAsk

Боснійська поліція в Республіці Сербській затримала чоловіка, в чиїй квартирі виявили одну з чотирьох оригінальних копій Дейтонської угоди, яка зупинила війну в 1995 році.

Про це повідомляє видання Balkan Insight.

Копію угоди вважали втраченою з 2008 року.

"Я можу підтвердити, що сьогодні відбулося затримання, ми знайшли документ, а затриманого передали в прокуратуру міста Баня-Лука", - повідомив директор поліції Республіки Сербської Дарко Цулум.

Підозрюваного звуть Желько Кунтос, він є колишнім охоронцем і соратником Драгана Калінича, колишнього спікера Національних зборів Республіки Сербської, який зараз є радником президента Республіки Сербської Мілорада Додика.

Дейтонська угода зупинила жорстоку громадянську війну 1992-1995 років між хорватами, сербами і мусульманами. За різними оцінками, під час конфлікту загинули більш ніж 100 тис. людей.

На документі, парафованому на базі американських ВПС біля Дейтона (штат Огайо, США), ґрунтується конституційний лад Боснії і Герцеговини.

Нагадаємо, в жовтні суд Боснії і Герцеговини виправдав колишнього польового командира боснійських мусульман Насера Орича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram