ГоловнаСвіт

Росія хоче скоротити внески в Раду Європи

У Держдумі не задоволені тим, що РФ не бере участі в процедурі вибору суддів ЄСПЛ.

Росія хоче скоротити внески в Раду Європи
ПАСЕ
Фото: www.svobodanews.ru

Росія вивчає можливість скорочення внесків у Раду Європи (РЄ) через відсутність можливості впливати на роботу Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляють "Известия" з посиланням на джерела в Держдумі.

Співрозмовники видання розповіли, що Росія планує скоротити внески в організацію на $7-10 млн. Ця сума дорівнює тій, яку виділяють на роботу судового органу.

"Якщо Росія не бере участі в процедурі вибору суддів, то чому ми повинні виконувати рішення ЄСПЛ? Багато хто не помічає, але саме цей фактор був основним, коли приймали рішення про замороження внесків для ПАРЄ", - сказало високопоставлене джерело видання в Держдумі.

Заступник голови комітету з міжнародних справ Ради Федерації РФ Володимир Джабаров заявив "Известиям", що ставлення ЄСПЛ до Росії дискримінаційне і порушує права суверенної держави, а його рішення - політизовані. "Якщо тенденційне ставлення до Росії збережеться, то ми заморозимо виплати і покинемо ЄСПЛ", - додав він.

Заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Чепа підтвердив РИА Новости, що такий варіант можливий. Однак він зазначив, що наразі рано говорити про терміни прийняття такого рішення.

Рада Європи включає в себе п'ять органів - ПАРЄ, ЄСПЛ, комітет міністрів, консультативні органи та секретаріат. Їхню діяльність фінансують країни-члени РЄ.

У червні Росія скасувала третину внеску в бюджет Ради Європи, який мав піти на фінансування роботи ПАРЄ. Ця сума становила близько €11 млн. З 2014 року російська делегація не бере участі в роботі Парламентської асамблеї. Тоді ПАРЄ прийняла резолюцію, згідно з якою делегація Російської Федерації через анексію Криму була позбавлена права голосу в асамблеї і виключена з усіх керівних органів.

У липні 2015 року Конституційний суд ухвалив, що Росія не зобов'язана виконувати прийняті в ЄСПЛ рішення, якщо вони суперечать Конституції РФ, але країна "не ухилятиметься" від виконання рішень Європейського суду з прав людини. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram