ГоловнаСвіт

Путін дозволив іноземним громадянам воювати в лавах армії Росії за кордоном

Контрактників з інших країн будуть відправляти за кордон заради "підтримання міжнародного миру".

Путін дозволив іноземним громадянам воювати в лавах армії Росії за кордоном
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про внесення поправок у Положення про порядок проходження військової служби.

Документ, зокрема, закріплює можливість залучення іноземців, які уклали контракт про проходження військової служби в Російській армії, до "діяльності з підтримання або відновлення міжнародного миру і безпеки або з припинення міжнародної терористичної діяльності за межами території Російської Федерації", пише РБК.

Раніше прописана в Положенні норма збігалася з нормою закону "Про військовий обов'язок і військову службу", згідно з якою військовослужбовці-іноземці можуть брати участь у "виконанні завдань в умовах воєнного стану, а також в умовах збройних конфліктів", роблячи це відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, а також міжнародних договорів і законодавства Росії.

Про участь іноземців, які служать у російській армії, в операціях за межами території Росії закон окремо нічого не говорить. Іноземці можуть служити в російській армії за контрактом тільки солдатами, матросами, сержантами і старшинами і не мають права займати офіцерські посади.

На відміну від росіян, іноземці під час вступу на військову службу не складають присягу "на вірність Батьківщині", але зобов'язуються "дотримуватися Конституції Російської Федерації, суворо виконувати вимоги військових статутів, накази командирів і начальників, гідно виконувати військовий обов'язок".

Відповідно до законодавства, військові формування Збройних сил Росії, що направляються за кордон для припинення міжнародної терористичної діяльності, повинні комплектуватися контрактниками на добровільних засадах. Зараз російські військовослужбовці офіційно беруть участь у військовій операції в Сирії, неофіційно - в бойових діях на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram