ГоловнаСвіт

Росія внесла до Ради Безпеки ООН власну резолюцію про введення миротворців на Донбас

РФ згодна на миротворців тільки для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ.

Росія внесла до Ради Безпеки ООН власну резолюцію про введення миротворців на Донбас
Фото: EPA/UPG

Росія направила голові Ради Безпеки ООН проект резолюції про введення миротворчої місії на Донбас.

Про це у вівторок заявив постпред Росії при ООН Василь Небензя, повідомляє РИА Новости.

"Сьогодні нами направлено відповідний проект резолюції голові Ради Безпеки і генеральному секретарю ООН. Сподіваємося, що найближчим часом він буде поширений серед членів ради. Мають намір скликати відповідні консультації на рівні експертів, а потім, після повернення місії СБ ООН з Ефіопії, - на рівні постпредів", - повідомив він.

Раніше сьогодні президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія згодна на миротворців тільки на лінії розмежування, але не кордоні з Росією, і тільки для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ.

Путін наголосив, що розміщення сил ООН можливе тільки після відведення озброєнь і при узгодженні цього питання з представниками незаконних збройних формувань "ЛНР" і "ДНР".

У відповідь Міністерство закордонних справ України назвало вимоги, дотримання яких необхідне для введення миротворчої місії на Донбас. Вони включають виведення окупаційних військ з Донбасу і відсутність російського персоналу в складі місії.

На думку МЗС, пропозиція Путіна розмістити миротворців тільки на лінії зіткнення спотворює саму ідею введення миротворчої операції і не буде служити досягненню головної мети - встановлення стійкого миру і відновлення територіальної цілісності України.

Нагадаємо, що Україна вже два роки просить ввести миротворців на Донбас.

У вересні Порошенко має намір знову підняти це питання на сесії Генеральної асамблеї ООН. Україна готова на три варіанти введення миротворців: у вигляді поліцейської місії ОБСЄ, місії ООН і європейської поліцейської місії. Місія повинна бути на всій окупованій території Донецької та Луганської областей, в так званій "сірій зоні" і на українсько-російському кордоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram