ГоловнаСвіт

Росія має намір судитися через рішення США обмежити доступ до дипмісій

Путін заявив про право Росії скоротити кількість американських дипломатів у РФ ще на третину.

Росія має намір судитися через рішення США обмежити доступ до дипмісій
Путин
Фото: EPA/UPG

Росія подасть до суду через рішення США обмежити доступ до території російських дипломатичних місій

Про це заявив президент РФ Володимир Путін під час прес-конференції на саміті БРІКС, повідомляє "Интерфакс"

За словами Путіна, він доручить МЗС РФ звернутися до суду через рішення США. "Це відверте порушення майнових прав російської сторони. Тому для початку дам доручення МЗС звернутися до суду. Подивимося, як ефективно працює розхвалена американська судова система", - заявив Путін.

Він додав, що рішення влади США щодо обмеження доступу до будівель російських дипломатичних місій "безпрецедентне". Крім того, він наголосив, що Росія "залишає за собою право" скоротити кількість американських дипломатів у РФ ще на третину, проте поки що не буде цього робити, зазначив президент.

"Строго кажучи, якщо вже говорити про повний паритет, то це не 455 дипломатів США в Москві, а мінус [ще] 155. Тож ми залишаємо за собою право прийняти рішення і стосовно цієї кількості американських дипломатів у Москві. Але ми поки що не будемо цього робити", - зазначив Путін.

При цьому він зауважив, що влада країни має право скоротити штат дипмісії іншої держави, але у випадку з США це "робилося по-хамськи", що, за словами Путіна, не прикрашає американських партнерів.

У суботу, 2 вересня, США обмежили доступ Росії до будівель торгового представництва у Вашингтоні та його відділення в Нью-Йорку. 31 серпня США зажадали закрити генконсульство Росії в Сан-Франциско. Це зробили у відповідь на рішення Москви скоротити кількість працівників американського дипломатичного представництва. У МЗС Росії, своєю чергою, таке рішення ухвалили через новий пакет санкцій, який США ввели на початку серпня.

Крім того, після оголошення МЗС Росії про необхідність скоротити штат американської дипмісії, в посольстві США 21 серпня повідомили, що через це обмежать видачу неімміграційних віз росіянам. З 1 вересня консульство в Москві відновило оформлення документів, а представництва США в Єкатеринбурзі і Санкт-Петербурзі призупинили видачу віз на невизначений термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram