ГоловнаСвіт

Поблизу посольства США в Кабулі прогримів вибух: є жертви і поранені

Відповідальність за теракт узяли на себе таліби.

Щонайменше п'ятеро людей загинули і вісім постраждали в результаті вибуху неподалік від посольства США в афганській столиці Кабулі.

Про це повідомляє

агентство Рейтер із посиланням на міністерство внутрішніх справ Афганістану.

Зазначають, що вибух стався біля входу у відділення Kabul Bank, розташованого в тому самому районі, що й американська дипмісія.

Відповідальність за теракт узяв на себе ісламістський рух "Талібан". Бойовики пояснили вибух тим, що зараз, напередодні свята жертвопринесення - Ід аль-Адха, відомого також як Курбан-Байрам - співробітники афганських служб безпеки приходять у фінансові установи по зарплату.

Ід аль-Адха знаменує закінчення хаджу - паломництва в Мекку. Напередодні урочистостей учасники хаджу піднімаються на гору Арафат, а в День жертвопринесення здійснюють символічне побиття диявола камінням і обходять Каабу.

Дотримуючись цієї традиції, кожен мусульманин у день свята повинен зарізати жертовну тварину. Вважають, що з першою краплею крові цієї тварини людині, яка здійснює курбан (жертву), прощаються її гріхи. Одну третину м'яса з'їдає родина, другу віддають сусідам, третю - бідним.

У день свята прийнято також відвідувати святкову молитву в мечеті, відвідувати близьких, молитися за померлих і роздавати милостиню.

Ісламістський рух "Талібан" оформився в Афганістані 1994 року. З 1996-го по 2001-й керував країною, у 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Осамі бен Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Нагадаємо, 21 серпня президент США Дональд

Трамп представив нову стратегію США в Афганістані. Метою стратегії визначено перемогу в протистоянні з талібами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram