ГоловнаСвіт

Туреччина зажадала від Німеччини видати одного з керівників путчу

Теолога Оксюза бачили у Франкфурті-на-Майні і в Ульмі.

Туреччина зажадала від Німеччини видати одного з керівників путчу
Фото: newzz.in.ua

Туреччина направила Німеччині дипломатичну ноту з вимогою з'ясувати, чи дійсно один з передбачуваних організаторів спроби військового перевороту в Туреччині, теолог Аділь Ексюз, перебуває на території ФРН.

Про це в середу, 16 серпня, повідомив турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу, повідомляє Німецька хвиля.

ЗМІ Туреччини раніше повідомили, що Оксюза бачили у Франкфурті-на-Майні та в Ульмі і що він міг отримати притулок у федеральній землі Баден-Вюртемберг.

Якщо Оксюз дійсно перебуває в Німеччині, німецька влада повинна затримати його і депортувати до Туреччини, заявив Чавушоглу.

Туреччина запевняє, що Оксюз був представником руху проповідника Фетхуллаха Ґюлена у військово-повітряних силах країни. Саме на цей рух Туреччина покладає відповідальність за спробу перевороту 16 липня 2016 року. У ніч путчу Оксюз нібито перебував на базі ВПС Акінчі, звідки вилітали літаки і вертольоти заколотників. Теолога затримали недалеко від авіабази, але незабаром звільнили, з того часу він переховується від турецької влади.

За останній рік в Туреччині за звинуваченням у зв'язках з рухом Фетхуллаха Ґюлена були заарештовані 50 тисяч чоловік. Арешти супроводжувалися звільненнями сотень тисяч держслужбовців, співробітників поліції, органів юстиції та військових. Всього свої посади втратили 150 тисяч осіб.

Серед заарештованих за звинуваченням у підтримці тероризму виявилися і двоє громадян Німеччини - кореспондент німецької газети Die Welt Деніз Юджель і німецький правозахисник Петер Штойдтнер. Їх арешти викликали різку критику уряду ФРН на адресу Анкари і суттєво загострили відносини між обома країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram