ГоловнаСвіт

Влада Сербії заявила про відсутність планів вступати в НАТО

Голова міноборони закликав партнерів Сербії поважати нейтралітет Белграда.

Влада Сербії заявила про відсутність планів вступати в НАТО
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Сербії Александар Вулін заявив про відсутність у країни планів вступати в НАТО, передає РИА Новости.

При цьому голова міноборони країни закликав партнерів Сербії на міжнародній арені поважати нейтралітет Белграда.

"Ми, звичайно, спілкуємося з НАТО в рамках "Партнерства заради миру" - це оптимальний рівень кооперації для нас, і ми задоволені цим. Ми завжди заявляємо нашим партнерам в НАТО, що ми зберігаємо військовий нейтралітет і у не маємо бажання ставати частиною НАТО, це наше тверде рішення. Поки президент нашої країни і головнокомандувач - Александар Вучич, а я міністр, який відповідає за збройні сили, ми не будемо частиною альянсу НАТО чи інших альянсів", - сказав він.

Згідно з парламентською резолюції 2007 року, Сербія дотримується нейтралітету щодо військових союзів, проте парламент країни ратифікував 12 лютого 2016 року документ про дипломатичний імунітет для представників НАТО і логістичну підтримку на території республіки.

Індивідуальний план партнерства Сербії з НАТО (IPAP) набув чинності в березні 2015 року, документ визначає освітньо-технічне співробітництво, спільні навчання і створення позитивного іміджу альянсу в сербському суспільстві. Водночас 2013 року парламент Сербії отримав статус спостерігача в Парламентській асамблеї Організації договору колективної безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram