ГоловнаСвіт

У Польщі зростає попит на українських заробітчан

Польські роботодавці бачать в іноземних працівниках вирішення проблеми з дефіцитом робітників на місцевому ринку.

У Польщі зростає попит на українських заробітчан
Фото: poland-ukraine.com.ua

У Польщі - і в найрозвиненіших регіонах, і в регіонах з високим рівнем безробіття - зростає попит на працівників з України.

Про це повідомляє польська газета "Річ Посполита".

Найбільш затребуваними працівники з-за кордону в першому півріччі були в Вармінсько-Мазурському і Підляському воєводствах. Наприклад, роботодавці шукали понад 10 тис. осіб, що втричі більше, ніж рік тому.

При цьому в найрозвиненіших воєводствах, на чолі з Мазовецьким, роботодавці в першій половині цього року надали понад 233,5 тис. робочих місць іноземцям, що на 11% більше, ніж рік тому.

Зазначають, що зацікавленість польських роботодавців в іноземних працівниках, в тому числі українських, зростає у зв'язку з тим, що вони бачать в українцях вирішення їхніх проблеми з дефіцитом робочих на місцевому ринку.

Найбільший попит на працівників відчувається в обробній промисловості (зокрема в автопромі). Також в українцях вкрай зацікавлені в будівництві і в роздрібній торгівлі.

За даними міністерства праці Польщі, 95% заяв, поданих у бюро праці, - від українців. Друга за чисельністю група іноземців, які працюють у Польщі, - білоруси (24,2 тис. заяв).

Падіння попиту на працівників з України можна побачити тільки у двох професійних групах: у сільському господарстві, а також послуги няньок/прибиральниць, оскільки цей ринок уже насичений, а вимоги українок не набагато нижчі, ніж у польських жінок.

Нагадаємо, в січні 2016 року в Польщі запропонували видати дозвіл на проживання мільйону українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram