ГоловнаСвіт

У Латвії школярам заборонять здавати іспити російською мовою

Влада Латвії хоче збільшити затребуваність випускників на ринку праці.

У Латвії школярам заборонять здавати іспити російською мовою
Фото: Gorod.lv

З наступного навчального року в школах Латвії планують ввести здачу іспитів у 9-х та 12-х класах тільки латиською мовою.

Про це повідомляє прес-служба міністерства освіти і науки Латвії.

Передбачається, що зміни для 9-х класів почнуть діяти після дворічного перехідного періоду. Зараз у випускників шкіл нацменшин є можливість вибирати мову для здачі іспиту - російську або латиську.

За інформацією міністерства, в минулі роки випускники частіше вибирали латиську мову, в зв'язку з цим її і хочуть зробити єдиною для здачі іспиту.

У Міносвіти вважають, що такі заходи допоможуть збільшити затребуваність випускників на ринку праці.

Мер латвійського Вентспілса Айварс Лембергс розкритикував шкільну реформу, запропоновану міністерством, пише Delfi.

"Це правило треба вводити еластично - залежно від району та школи. Ситуація в Даугавпілсі та Резекне буде зовсім по-іншому, ніж у Валмієрі", - сказав Лембергс.

Крім того, він вважає, що це може створити загрозу нацбезпеці. Мер зазначив, що Латвії важливіше "досягти етнічного спокою, ніж якогось невдоволення, яке обов'язково з'явиться, якщо дитина не зможе через мовне питання нормально здати іспит".

Він нагадав, що 10 років тому міністр освіти Латвії Карліс Шадурскіс, під чиїм керівництвом була підготовлена ця реформа, пропонував перевести російські школи на латиську мову навчання. Лембергс вважає, що це "дії шкідників країни".

Нагадаємо, в квітні мера Риги оштрафували за спілкування зі школярами російською мовою.

Раніше, в червні 2015 року, МЗС РФ заявило про намір домагатися від країн Прибалтики захисту прав російськомовних. Росія досі наполягає на тому, що влада прибалтійських держав обмежує російськомовну меншину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram