ГоловнаСвіт

HRW звинуватила міжнародну коаліцію у використанні білого фосфору в Іраку і Сирії

США пояснили, що використовують білий фосфор "відповідно до закону збройного конфлікту".

HRW звинуватила міжнародну коаліцію у використанні білого фосфору в Іраку і Сирії
Белый фосфор (Архив)
Фото: EPA/UPG

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила коаліцію в Сирії і Іраку на чолі зі США у використанні забороненого білого фосфору під час атак на бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Про це повідомляє Аsscoaited Рress

"Незалежно від того, як білий фосфор використовують, він становить високий ризик заподіяння страхітливої і тривалої шкоди в переповнених містах, таких як Ракка і Мосул, а також інших районах із концентрацією цивільних осіб", - заявив Стів Гус, директор HRW.

За його словами, коаліція на чолі зі США повинна звести до мінімуму шкоду цивільним під час використання білого фосфору.

Білий фосфор горить при екстремально високих температурах і може бути використаний для освітлення зон конфліктів. Міжнародне право забороняє його використання в цивільних районах через його невибіркову дію і серйозні опіки при потраплянні речовини на шкіру. 

Випадок вечірнього удару білим фосфором по місту Ракка було зафіксовано на відео бойовиками ІДІЛ минулого четверга, 8 червня.

Американські військові пояснили, що використовують білий фосфор "відповідно до закону збройного конфлікту, щоб повною мірою враховувати можливі побічні наслідки для цивільного населення і цивільних структур".

Нагадаємо, в червні минулого року ЗМІ звинуватили Росію у застосуванні термобаричних бомб у Сирії при підготовці до наземного штурму міста, контрольованого сирійською опозицією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram