ГоловнаСвіт

Катар допомагав РФ підготуватися до можливих санкцій у сфері експорту нафти

Катар отримав можливість заробити на обході потенційного міжнародного нафтового ембарго проти РФ. 

Катар допомагав РФ підготуватися до можливих санкцій у сфері експорту нафти
Катар
Фото: replyua.net

Катар з кінця 2016 року взяв участь у масштабних зусиллях Росії з вироблення торгових механізмів, які потрібні для обходу цілком імовірного ембарго на експорт російської нафти.

Про це йдеться в статті Андрія Старостіна  "Підводні камені" кризи в Катарі" для LB.ua. 

Як випливає зі статті, в ході цих превентивних антиблокадних заходів "Роснафта" розробила велику тактику бартерних операцій, які пресі не оголошуються.

За цією тактикою, споживачі російських компаній в Індії зможуть отримувати нафту від продавців з Ірану і Катару. Компанії та фонди цих країн, своєю чергою, в розрахунок за такі поставки будуть отримувати російську нафту для того, щоб постачати нею наразі дуже не численну клієнтуру компаній РФ у Східній Європі.

У статті наголошується, що "така пересічна торгова тактика зможе допомогти РФ уникнути збитків від обмежень на експорт нафти" на той випадок, "якщо США та ЄС знайдуть вагомі причини для ембарго".

У ході реалізації подібної торговельної тактики, "Роснафта" на початку 2017 року одержала від консорціуму суверенного фонду Катару і швейцарського трейдера Glencore $ 10,2 млрд інвестицій замість 19,2% своїх акцій. Після того як реалізація цієї угоди була відкрита, "Роснафта" перейшла до другого кроку побудови майбутньої антиблокадної бартерної мережі - почала виходити на ринок Індії. Спільно з дружнім московським інвестфондом і глобальним трейдером Trafigura, ця російська компанія влітку минулого року уклала контракт про покупку за $ 12,9 млрд індійської нафтокомпанії Essar Oil.

У результаті цих угод Катар, а також конкуруючі між собою глобальні торговельні компанії Trafigura і Glencore, отримали шанс заробити на обході міжнародного нафтового ембарго проти РФ у разі, якщо США, Канада і ЄС зважаться завдати по РФ такого удару, наголошується в матеріалі.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram