ГоловнаСвіт

У Туреччині почався процес проти підозрюваних в організації путчу

Сторона звинувачення вимагає довічного ув'язнення для понад 200 підсудних.

У Туреччині почався процес проти підозрюваних в організації путчу

У столиці Туреччини Анкарі в понеділок, 22 травня, почався новий судовий процес над ймовірними учасниками спроби військового перевороту в липні 2016 року, повідомляє DW.

221 людину звинувачують в причетності до масових вбивств і в спробі силою ліквідувати парламент і уряд Туреччини, повідомляє інформагентство AFP. Серед звинувачень - спроба замаху на життя президента Реджепа Таїпа Ердогана і створення незаконного збройного угруповання.

Серед тих, хто опинився на лаві підсудних, - високопоставлені турецькі військові, в тому числі і колишній головнокомандувач військово-повітряними силами країни. 200 осіб перебувають під вартою, 9 звільнені до суду, ще 12 не потрапили до рук турецького правосуддя. Сторона звинувачення вимагає довічного ув'язнення для підсудних.

У числі тих, кого будуть судити заочно, - радикальний проповідник Ґюлен, який живе в США і якого турецька влада вважає організатором путчу. Перший етап судового процесу, під час якого належить встановити, який стосунок мали обвинувачені в спробі заколоту, триватиме до 16 червня.

Під час спроби військового перевороту було вбито 248 осіб. За даними влади, путчистам вдалося перетягнути на свою сторону тисячі військовослужбовців. Після придушення путчу Туреччиною прокотилася хвиля арештів, під час яких були взяті під варту близько 50 тис. осіб. Майже 150 тис. осіб - військових, чиновників, викладачів, поліцейських, співробітників міністерств і органів юстиції - звільнили з роботи або тимчасово відсторонили від виконання обов'язків. Також закрили низку опозиційних до влади ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram