ГоловнаСвіт

Творці вірусу-здирника отримали $42 тис. від своїх жертв

Грошей поки що не знімали.

Творці вірусу-здирника отримали $42 тис. від своїх жертв

У результаті глобальної кібератаки творці вірусу WannaCry отримали $42 тис. від своїх жертв.

Про це повідомляє The Times із посиланням на дані платежів.

Виплати найближчим часом можуть різко зрости: творці WannaCry попереджають, що якщо викуп не надійде протягом трьох днів, його суму подвоять. Якщо жертва не заплатить протягом тижня, вірус загрожує знищити всі її файли.

Поки що не було зафіксовано жодної спроби зняти кошти, перераховані постраждалими від WannaCry. Рахунки перебувають під постійним наглядом спецслужб, які розраховують через них вирахувати творців вірусу.

Вірус WannaCry почав поширюватися в п'ятницю, 12 травня. Він блокує комп'ютер і вимагає гроші за розблокування.

За даними поліції ЄС, до 14 травня від вірусу постраждало більш ніж 200 тисяч користувачів у 150 країнах світу. Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що Україні вдалося уникнути більшості випадків заражень інформаційних систем державного сектору вірусом WannaCry.

Вірус вражає комп'ютери з операційною системою Windows, на які не було своєчасно встановлено оновлення, що закриває цю вразливість. Через особливості вірусу, що поширюється переважно в локальних мережах, від нього постраждали переважно компанії.

Європол попередив, що очікує нового сплеску зараження комп'ютерів WannaCry в понеділок, 15 травня, з початком нового робочого тижня.

Поширення першої версії вірусу вдалося призупинити завдяки реєстрації безглуздого доменного імені. Однак 14 травня стало відомо, що з'явилася оновлена версія WannaCry, яка оминає цю перешкоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram