ГоловнаСвіт

Наступний раунд переговорів з приводу Сирії буде "діловим і коротким", - спецпосланець ООН

Він стартує 16 травня.

Наступний раунд переговорів з приводу Сирії буде "діловим і коротким", - спецпосланець ООН
Стаффан де Мистура
Фото: EPA/UPG

Спеціальний посланець генерального секретаря ООН з питань Сирії Стаффан де Містура заявив, що наступний раунд міжсирійських переговорів стартує наступного тижня - 16 травня.

За його словами, новий раунд переговорів буде "діловим і коротким", що частково обумовлено необхідністю закріпити астанинські домовленості 3-4 травня і початком Рамадану - священного місяця для мусульман, передає Центр новин ООН.

"Треба кувати залізо, поки гаряче", - сказав де Містура на брифінгу в Женеві.

"Ми ж усі знаємо, що жоден режим припинення вогню не буде працювати до того часу, поки не з'явиться якась політична перспектива в середньостроковому або довгостроковому плані", - зазначив дипломат.

Де Містура висловив надію, що незабаром буде заплановано ще кілька раундів переговорів, які будуть підготовлені вже з урахуванням подальшого розвитку подій сирійського врегулювання.

"Як ви знаєте, вчора відбулися двосторонні зустрічі у Вашингтоні, пройдуть двосторонні зустрічі на вищому рівні між США і Туреччиною, в найближчі тижні відбудуться міжнародні заходи в рамках "Великої сімки" і "Великої двадцятки". Іншими словами, пройде ще кілька важливих зустрічей", - сказав де Містура.

Він також висловив надію, що домовленості в Астані про створення зон безпеки приведуть до поліпшення гуманітарного доступу до сирійців, які потребують допомоги.

На цьому самому брифінгу радник де Містури Ян Егеланн заявив, що ООН у Сирії має всі можливості щотижня надавати гуманітарну допомогу 350 тис. осіб. Однак через проблеми, пов'язані з отриманням дозволів, замість чотирьох колон з гуманітарними вантажами в дорогу вирушає тільки одна колона на тиждень.

За словами Егеланна, на сьогодні 4,5 млн сирійців проживають у важкодоступних районах і 625 тис. - в оточених містах і їхніх околицях. Останнім часом гуманітарні установи ООН збільшили постачання допомоги сирійцям в Алеппо і жителям районів, звільнених від ІДІЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram