ГоловнаСвіт

Російський винищувач пролетів за 6 метрів від літака-розвідника США

ВМС США змінили критерії оцінки небезпеки зближення бойових літаків.

Російський винищувач пролетів за 6 метрів від літака-розвідника США
Су-27
Фото: twitter.com/Puolustusvoimat

Російський винищувач пролетів на відстані шести метрів від американського розвідувального літака в небі над Чорним морем. Про це повідомляє NBC News із посиланням на представника американських військово-морських сил в Європі Памелу Кунце.

Інцидент стався 9 травня. Російський Су-27 наблизився до американського P-8A "Посейдон", коли той виконував рутинні операції в міжнародному повітряному просторі, відзначає NBC.

За словами Кунце, командир американського літака визнав дії російського винищувача безпечними і професійними.

NBC пише, що 20 футів (близько шести метрів) раніше американські військові вважали небезпечною відстанню для подібних маневрів. Однак, за словами Кунце, дистанція - це лише один із критеріїв під час оцінки професіоналізму зближення. Вона сказала, що необхідно також врахувавати швидкість, висоту, видимість та інші чинники.

Разом з тим, у Міноборони РФ заявили, що російський винищувач Су-30 було піднято 9 травня над Чорним морем для супроводу американського літака-розвідника, тож він наблизився до нього на безпечну дистанцію, повідомляє "Интерфакс"

Для перехоплення відправили винищувач Су-30. Його пілот візуально визначив повітряний об'єкт як американський літак-розвідник Р8А "Посейдон".

"Російський винищувач виконав маневр вітання американських пілотів, після чого американський літак-розвідник змінив маршрут польоту, віддаляючись від кордону з Росією", - розповіли в оборонному відомстві.

4 травня російські винищувачі Су-35С і ракетоносці Ту-95МС пролетіли над нейтральними водами неподалік Аляски. Вони наблизилися до Аляски на відстань 80 кілометрів у районі населеного пункту Черіот. Телеканал Fox News відзначив, що це був перший випадок прольоту Су-35 так близько до кордонів США. Для їх супроводу були підняті два американські винищувачі F-22.

Нагадаємо, на початку березня повідомляли, що російські літаки чотири рази за добу провокували пілотів НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram